Društvo

Sveti Pantelejmon, svetac čudotvornih moštiju

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Na dan zaštitnika medicine i farmacije veruje se da je dobro krenuti na put jer je Pantelejmon bio veliki putnik. Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta.

Pantelejmon se rodio u Nikomidiji. U mladosti ga je medicina najviše zanimila, a nakon što je, kako predanje kaže, jednom slepom čoveku vratio vid, njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara.

Priča o čudima koje izvodi sve više su se širile, i privlačile su sve veći broj ljudi hrišćanstvu.

FOTO: WIKIPEDIA

Optužili su ga da je hrišćanin, što je u to vreme bila najopasnija optužba zbog koje je morao na suđenje pred carom Maksimilijanom.

Pantelejmonu se u tamnici Bog više puta prikazao. Pokušavali su da ga više puta ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je on sam svojim dželatima dozvolio da ga ubiju.

Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Mošti ovog sveca čuvaju se na Svetoj gori, veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona. Takođe, delovi njegovih moštiju nalaze se i u Beogradu, u Ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i u hramu Svetog arhangela Gavrila.

Jedan od najlepših manastira na Atosu posvećenih je Pantelejmonu, a među ktitorima tog zdanja bio je i car Lazar.

Običaji i verovanja

Postoji verovanje da ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su rod.

Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim. Pa tako, ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to.

Ko se sprema za put, treba da krene baš danas. Sveti Pantelejmon bio je veliki putnik i smatra se zaštitnikom vozača.

Dodaj komentar