Društvo

Svečana akademija povodom 180 godina postojanja zaječarske Gimnazije večeras u zaječarskom pozorištu

Svečana akademija povodom 180 godina postojanja zaječarske Gimnazije biće održana u petak 19. maja.

U 17 sati biće održana svečana sednica nastavničkog veća, za 18 časova predviđen je obilazak nekadašnje zgrade Gimnazije, dok svečana akademija u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ počinje od 19 sati.

U foajeu pozorišta biće postavljena izložba fotografija o obeležavanju dosadašnjih jubileja škole, a od 20 časova u hotelu „Srbija TIS“ biće organizovani susreti generacija gimnazijalaca.

O Gimnaziji:

Gimnazija u Zaječaru spada u red nastarijih škola ove vrste u Srbiji. Ona je prva srednja škola u istočnoj Srbiji koja je otvorila vrata učenicima, davne, 1836. godine. Prvi gimnazijski učitelj, Živojin Kerečki, stigao je u Zaječar iz Srema pre prvog lekara. Tada se zvala Glavna škola i imala je dva razreda gimnazije, a 1884. godine Zaječar dobija potpunu, sedmorazrednu gimnaziju.Godine 1883. Gimnazija je prešla u novu zgradu za koju je projekat uradio Rihard Lang, deda čuvenog Zaječarca Zorana Radmilovića. Mnogobrojni ratovi u Srbiji su prekidali rad škole (Timočka buna, Balkanski ratovi, I, II svetski rat). Godine 1960. odlukom Saveta za prosvetu Narodnog odbora, Viša gimnazija je preseljena u novoizgrađeni blok srednjih škola.

Dodaj komentar