fbpx
Društvo

Sve staze rade na Staroj planini

Foto: Skijališta Srbije/Stara planina

Na Staroj planini su u funkciji sve skijaške staze, saopštilo je Javno preduzeće „Skijališta Srbije“.

Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su staze: Babin zub, Sunčana dolina, Konjarnik,  Jabučko ravnište, sa pripadajućim instalacijama – gondolom, četvorosedima, ski liftovima i pokretnom trakom u dečjem parku.

Put do ovog skijaškog centra je prohodan.

Stara planina se nalazi nedaleko od Knjaževca i najveća je planina u istočnoj Srbiji. Skoro pet meseci godišnje nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire je od 1 100 i 1 900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

„Babin zub“, se nalazi na nadmorskoj visini od 1 758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine i predstavlja zaštićeni prirodni rezervat. Sadržaj skijaškog centra „Babin zub“ čine staze na lokacijama „Konjarnik“, „Sunčana dolina“, kao i „Markova livada“. Skijalište „Babin zub“ poseduje četvorosednu žičaru „Konjarnik“ sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift „sidro“. „Sunčana dolina“ kapaciteta 1 200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom „Markova livada“.

Na lokaciji „Jabučko ravnište“ nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. 

2 komentara

  • Bas lepo. A kako doci do tamo ko nema svoj auto I da li je toliko nemoguce iz Zajecara uvesti redovnu I direktnu bus liniju do skijalista a narocito vikendom ? Sramno ?

  • Osnova teksta o skijalistima je kolika je visina snega, da li je dodat vestacki sneg, koja je cena ski passa – dnevna, vikendom, nedeljna I sezonska, kolike su guzve na ski liftovima, koja je dnevna temperatura I koliko ima sunca kao koliko je jak vetar, prohodnost puta. Zatim obavestiti kako se stize do skijalista, javnim prevozom jer privatni je vec jasno.

Dodaj komentar