Društvo

STRUJA OD DANAS SKUPLJA ZA 2%: Evo i koliko će računi u proseku biti uvećani po domaćinstvu, ali i koliko morate da platite ukoliko ne potrošite ni kilovat struje…

I nakon što je pre smo godinu dana na današnji dan struja poskupela za 3, 8 procenata od danas će u Srbiji za domaćinstva i male kupce ona biti skuplja još za 2%.

Međutim, prema rečima  ministra energetike i rudarstva Alčeksandra Antića razloga za paniku nema, jer će se ono na budžet prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od oko stotinak dinara po domaćinstvu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, početkom septembra, najavljujući poskupljenje struje, rekao i to da je ovo još jedna od mera u sklopu paketa za restrukturiranje EPS i došla je iz razgovora sa MMF-om.

“ Građani će to poskupljenje videti na računima u novembru.

Prosečna cena za domaćinstva, bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, od danas je 6,6 dinara po kilovatu“,  kazao je tada Antić.

Prema računici Ministarstva rudarstva i energetike, Srbija i posle poskupljenja ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu, jer je struja jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

 

U Srbiji 70.350 domaćinstava ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovat-sati električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Međutim, ako uzmemo u obzir račun za električnu energiju o kome su brojni mediji nedavno masovno pisali, i koji je brojne polemike izazvao i na društvenim mrežama (RAČUN POGLEDAJTE OVDE), iz koga se jasno zaključuje da iako ne potrošimo ni kilovat struje ipak moramo da platimo nešto preko 700 dinara, postavlja se pitanje:

Kolika bi to realna cena struje po kilovat-satu trebalo da bude, ako je prosečna cena za domaćinstva od 6,6 dinara bez uračunatih poreza, akciza i naknade za obnovljive izvore energije danas prema rečima nadležnih nerealna… ali i kada zbog svega navedenog možemo da očekujemo novo poskupljenje električne energije?!

Dodaj komentar