Društvo

ŠTRAJK UPOZORENJA: Zbog nezadovoljstva prosvetara danas bez prvog časa i zaječarski đaci

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Zaječara,ali i čitave Srbije koje su članice 4 reprezentativna sindikata obrazovanja danas neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, što je akcija upozorenja prosvetnih radnika koji su nezadovoljni povećanjem plata od 9 %.

Štrajk upozorenja organizovaće Unija sindikata prosvetnih radnika (USPR), GSPRS „Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica USPR Jasna Janković rekla je za agenciju Beta da su nekoliko meseci sindikati bili uključeni u pregovore sa Vladom u vezi sa platnim razredima, ali su preko medija čuli da se ta njihova „dugomesečna borba izjalovila”.

„Pošto će Skupština na sednici koja je juče počela pomeriti taj Zakon o platnim razredima za 1. januar 2020. godine, hoćemo da signaliziramo poslanicima da razmisle još jednom o tome”, pojasnila je Janković.

štrajk

Ona je najavila da će i 11. decembra biti skraćeni časovi na 30 minuta, a ispred Vlade biće održan protest prosvetnih radnika jer, kako je navela, „sa ministrima su pregovarali, pa je Vlada prava adresa“.

U isto vreme Sindikat Sloga saopštio je da je nezadovoljan povećanjem plate od sedam odsto za vaspitače predškolskog obrazovanja i pozvao ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da „ispuni svoje obećanje i predškolsko obrazovanje vrati u obrazovanu delatnost i u budžet Srbije”.

Prosvetari traže povećanje plate od 14,6 % i nastavak rada na izradi platnih razreda.

izvor: zaječar online / politika

Dodaj komentar