Društvo Izdvajamo

ŠTA SE DEŠAVA SA CENAMA STANOVA U SRBIJI? RGZ objavio najnovije podatke, neobično je mirno

Šta se dešava sa cenama stanova u Srbiji?

RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u prvom tromesečju 2024. iznosi 160,49. Što predstavlja rast cena stanova od 4,74 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

U poređenju sa četvrtim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile blagi rast od 0,78 odsto. Ovaj porast cena u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno. Bez velikih fluktuacija. Što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore.
Cene stanova u „starogradnji“ su, na nivou Srbije, porasle za 4,52 odsto. Dok je „novogradnja“, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Prodaja stanova u prvom tromesečju ove godine u Republici Srbiji ostala je na približno istom nivou kao prošle godine.

Tokom prvog kvartala 2024. došlo je do stabilizacije potražnje za stanovima u Republici Srbiji. Sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5 odsto manje nego prošle godine).

Gledano po regionima u Srbiji primetne su određene razlike u trendovima na tržištu stanova.

Šta se dešava sa cenama stanova u Srbiji?

Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Šumadija i Zapadna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28 odsto i vrednosti kupoprodaja za 24,04 odsto.

Južna i Istočna Srbija takođe beleže rast, sa povećanjem prodaje od 4,92 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37,50 odsto.

Nasuprot tome, Beograd beleži pad prodaje stanova od 6,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 10,13 odsto.

Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja smanjena za 4,32 odsto, a vrednost kupoprodaja za 0,56 odsto.

U odnosu na prvi kvartal 2023. godine, cene su porasle u u regionu Vojvodine za 5,00 odsto, Gradu Beogradu 4,50 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 3,49 odsto. Kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16 odsto.

Kada se uporedi indeks cena u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena.

Prema dostupnim podacima za četvrto tromesečje 2023, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti. Dok je nekoliko zemalja zabeležilo dvocifren rast.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti. Navedeno je u saopštenju.

ZaječarOnline/Hypetv.rs/O.B.

Dodaj komentar