Da li ste znali da spomenik poginulim ratnicima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu krasi centar Zaječara skoro 90 godina? Kao zaštitni znak grada na Timoku postao je simbol slobodarskog duha i večno sećanje na stradanja srpskog naroda u ratovima za oslobođenje.

Prema rečima Jelice ilić, istoričara Narodnog muzeja u Zaječaru, u njihovu čast je gotovo u svakom selu Timočke krajine 20-tih godina prošlog veka podignut po jedan spomenik.

spomenik-trg

„Centralni spomenik svim žrtvama podignut je 1929. godine ovde na trgu u Zaječaru. Spomenik je delo jednog poznatog vajara, a svečanost otvaranja spomenika upriličena je za gradsku slavu početkom juna te davne 1929. godine“, kazala je  Jelica ilić, istoričar Narodnog muzeja u Zaječaru.

U balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu Timočani su dali nemerljiv doprinos. Poginulo je oko 4 hiljade ratnika, koji su u to vreme činili 43 odsto stanovnika Zaječara. S godinama se izgled spomenika menjao i prilagođavao različitim vremenima.

„U vezi spomenika zanimljivo je to da je negde oko 1950. godine skinuta skulptura i umesto nje je postavljena petokraka zvezda. U to vreme govorilo se o nekoj vrsti konfederacije sa Bugarskom, a vidljivo je da su tri vojnika okrenuta prema Bugarskoj i znamo da su Bugari bili neprijatelji srpskoj vojsci u tim ratovima. Međutim dobijeno naređenje da se spomenik pretopi nije uslišeno, tako da je spomenik sačuvan i vraćen je već posle nekoliko meseci“, objašnjava Jelica Ilica.

Izginuli Timočani koji su se u redovima Timočkih divizija junački borili, urezani su u istoriju naše otadžbine, kao njeni zaslužni osnivači. Oni su muškim držanjem pred neprijateljem bili i ostali „junaci međ junacima“, čiji će spomenik živeti uporedo sa zaječarcima i njihovim gradom.

Pogledajte prilog „Online televizije“:

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here