fbpx

SPOMENIK STRADALIM TIMOČKIM VOJNICIMA: Simbol slobodarskog duha i večnog sećanja (VIDEO)

Preporuka:

Detalji zločina u Zaječaru: Devizni penzioner pretučen na smrt

Zaječarac Slobodan Zdravković (76), koji je penziju stekao radeći u fabrici u nemačkom Zingenu gde je sklapao delove za...

Odbojka: Kadetkinje OK Zaječara regionalne prvakinje

Kadetska ekipa OK Zaječara je pobedom nad vršnjakinjama iz OK Viner iz Bora obezbedila titulu regionalnog prvaka pre poslednjeg...

Zbog produženog zimskog raspusta časovi će biti nadoknađeni: Evo i kako…

Direktori škola trebalo bi da “kombinuju” načine za nadoknadu nastave, preporučuje ministar prosvete Mladen Šarčević nakon odluke da raspust...
- Reklama -

Da li ste znali da spomenik poginulim ratnicima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu krasi centar Zaječara skoro 90 godina? Kao zaštitni znak grada na Timoku postao je simbol slobodarskog duha i večno sećanje na stradanja srpskog naroda u ratovima za oslobođenje.

Prema rečima Jelice ilić, istoričara Narodnog muzeja u Zaječaru, u njihovu čast je gotovo u svakom selu Timočke krajine 20-tih godina prošlog veka podignut po jedan spomenik.

spomenik-trg

„Centralni spomenik svim žrtvama podignut je 1929. godine ovde na trgu u Zaječaru. Spomenik je delo jednog poznatog vajara, a svečanost otvaranja spomenika upriličena je za gradsku slavu početkom juna te davne 1929. godine“, kazala je  Jelica ilić, istoričar Narodnog muzeja u Zaječaru.

U balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu Timočani su dali nemerljiv doprinos. Poginulo je oko 4 hiljade ratnika, koji su u to vreme činili 43 odsto stanovnika Zaječara. S godinama se izgled spomenika menjao i prilagođavao različitim vremenima.

„U vezi spomenika zanimljivo je to da je negde oko 1950. godine skinuta skulptura i umesto nje je postavljena petokraka zvezda. U to vreme govorilo se o nekoj vrsti konfederacije sa Bugarskom, a vidljivo je da su tri vojnika okrenuta prema Bugarskoj i znamo da su Bugari bili neprijatelji srpskoj vojsci u tim ratovima. Međutim dobijeno naređenje da se spomenik pretopi nije uslišeno, tako da je spomenik sačuvan i vraćen je već posle nekoliko meseci“, objašnjava Jelica Ilica.

Izginuli Timočani koji su se u redovima Timočkih divizija junački borili, urezani su u istoriju naše otadžbine, kao njeni zaslužni osnivači. Oni su muškim držanjem pred neprijateljem bili i ostali „junaci međ junacima“, čiji će spomenik živeti uporedo sa zaječarcima i njihovim gradom.

Pogledajte prilog „Online televizije“:

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: