PR tekstovi

Savršene destinacije Istočne Evrope za letnji road trip

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Road trip ili duže putovanje automobilom je avantura koju bi trebalo svako makar jedanput u životu da iskusi. Ova vrsta avanture je dostupna svima, čak i onima koji nemaju auto, jer uvek postoji mogućnost rentiranja automobila. Čak iako ne krenete svojim kolima na road trip kroz neku zemlju, uvek možete iznajmiti auto u zemlji kroz koju planirate da putujete.

Ukoliko slećete u Srbiju, možete rentirati automobil na aerodromu i tako započeti balkansku avanturu.

Pojam road trip se vezuje za Ameriku, jer su se prva, najveća i najzapaženija putovanja na točkovima desila na auto-putevima Amerike. Kanada i Australija su takođe veoma popularne zemlje za road trip, ali ne treba ići tako daleko zarad takve avanture. Za početak se mogu obići i destinacije koje su geografski i kulturološki bliže Srbiji. 

  • Road trip kroz Crnu Goru 

Crna Gora je idealna za početnike jer su crnogorski putevi manje-više poznati ljudima iz Srbije, kao i mesta koja treba obići. 

Ukoliko se odlučite da Crnu Goru prođete kolima, leto je idealno vreme jer se možete voziti duž divne obale Jadrana – od Ulcinja i Bara pa sve do Kotora i Herceg Novog.  U tom isto cugu i avanturističkom zanosu možete obići Nacionalni park Durmitor, Skadarsko jezero, mesto Plužine i Pivsko jezero. 

Ukoliko prvo planirate let do Crne Gore, aerodromi se nalaze u Podgorici i Tivtu. Na oba aerodroma možete rentirati automobil i započeti road trip kroz Crnu Goru. 

  • Road trip kroz Sloveniju

Ukoliko planirate road trip kroz Sloveniju, Ljubljanu ne smete zaobići jer se radi o najlepšem, a ujedno i glavnom gradu Slovenije. Zaštitni znak Ljubljane su stari zamkovi i kaldrmisane ulice. 

Nedaleko od Ljubljane se nalazi popularno jezero Bled. Možete u Ljubljani iznajmiti automobil i krenuti do jezera Bled, i usput posetiti nešto manje poznato i popularno jezero Bohinj.

Slovenija je mala zemlja koja ima izlaz na more. Bez obzira što je obala dugačka samo 47 kilometara, vredi provozati se čitavom njenom dužinom i uživati u mirisu mora. Najveće letovalište je Portorož.

Na Vašoj road trip listi bi trebalo da se nađe Nacionalni park Triglav, reka Soča i okolina, Kranjska gora, Postojnska jama, Pređamski grad. 

Slovenija je mala zemlja, poznata po etno i banjskom turizmu. Slovenija zimi je posebna priča.

Svaki pedalj ove zemlje vredi posetiti, a uz pomoć automobila je taj poduhvat olakšan. 

  • Road trip kroz Hrvatsku  

Obala Hrvatske je idealna za letnji road trip. Hrvatska obala je dugačka skoro 1.777 kilometara (bez ostrva) i čitavom njenom dužinom su načičkani što manji, što veći primorski gradovi koji turiste ostavljaju bez daha. Jedini način da se obiđe što više od hrvatske obale jeste vožnja automobilom čitavom njenom dužinom. Tako se otvara i mogućnost posete ostrvima kojih ima jako puno. 

Hrvatska obala na jugu počinje sa Dubrovnikom i završava se Umagom na severu. 

Ukoliko želite parcijalno da obilazite hrvatsko primorje, možete se orijentisati prema najvećim gradovima određene regije. Za Dalmaciju to su Zadar i Split, za Istru to su Pula i Rijeka. Ovi pomeniti gradovi imaju svoje aerodrome, tako da postoji mogućnost rentiranja automobila na jednom od aerodroma. 

Hrvatski Jadran krase i tri Nacionalna parka koja bi se trebalo naći na Vašoj road trip listi – Nacionalni park Mljeti, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Brijuni.  

  • Road trip kroz Makedoniju

Makedonija nije samo zemlja na putu ka Grčkoj. To je zemlja koju krasi jedno od najlepših, najdubljih i najstarijih jezera Evrope – Ohrid. Pored divne prirode, Ohrid krasi i stara arhitektura, naročito vidljiva na zdanjima kao što su crkve i zamkovi. Pretpostavlja se da crkva na Ohridu datira iz 7. veka.  

Ukoliko poželite da obiđete obalu Ohrida a niste došli kolima, možete rentirati automobil u samom mestu ili na aerodromu odmah nakon sletanja.  

Preporučuje se da Vaš road trip kroz Makedoniju pored Ohrida obuhvati i Nacionalni park Galičica

  • Road trip kroz Bugarsku

Bugarska je još jedna zemlja Istočne Evrope koja ima izlaz na more, u ovom slučaju Crno more, što je čini idealnom destinacijom za letnji road trip. 

Sofija je glavni grad, i mnogima upravo polazna tačka za road trip kroz Bugarsku. Nedaleko od Sofije, planinskim putevima koji turiste ostavljaju bez daha, nalaze se Rilska jezera. Manastir Rila i gradić Melnik se preporučuju za posetu. Što se tiče gradova u unutrašnjosti Bugarske, preporučuje se poseta gradovima Plovdiv i Veliko Trnovo. 

Najznačajniji gradovi za bugarski letnji turizam su Varna, Sunčev Breg, Zlatni Pjasci, Burgas i Albena. Vožnja duž obale, tik uz more, je nešto najlepše što možete priuštiti sebi.

Rentiranje automobila se preporučuje u nekom od većih gradova u Bugarskoj. Što se tiče aerodroma, dva najveća se nalaze u Sofiji i Varni. 

  • Road trip kroz Rumuniju

Ukoliko letnji road trip ne mora nužno da obuhvati vožnju pored obale, onda je Rumunija sa svojim prirodnim lepotama i čuvenim znamenitostima poput dvorca Drakule, odlično rešenje. 

Tokom letnjih meseci je otvoren jedan od najlepših, najkrivudavijih i najzanimljivijih svetskih puteva – Transfagarašan ili Čaušeskov put. Radi se o putu dugom 90 kilometara koji prolazi kroz Južne Karpate i spaja Translivaniju i Vlašku. 

Rumunija je zemlja koju krase zamkovi, tako da će Vaš road trip kroz Rumuniju biti i putovanje kroz vreme. 

Raod trip je ubedljivo najbolji način da se upoznate sa čarima jedne zemlje. Ukoliko se dobro organizujete i sa više ljudi, road trip može ispasti mnogo povoljnija opcija nego iznajmiti apartman i biti vezan danima za jedno mesto. 

 

Dodaj komentar