Glas Paraćina Srbija

Saša Paunović: Najznačajniji događaj za opštinu Paraćin u 2018. je dolazak švedskog “Rimastera” (VIDEO)

FOTO: Glas Šumadije

Najznačajniji događaj i prošle, ali i 2019. godine u Paraćinu svakako je odluka švedske kompanije „Rimaster“ da počne poslovanje u ovom gradu gde će u više faza zaposliti do 1.000 radnika.

Švedska kompanije “Rimaster” je po planu započela probnu proizvodnju u Paraćinu u zakupljenom objektu. Prva grupa radnika prošla je obuku u inostranstvu a tu su i instruktori iz Poljske i Kine. Kad prvi proizvodi prođu testiranje i krene proizvodnja za tržište zapošljava se i obučava sledeća grupa radnika.

Prema rečima predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića najvažniji zadatak opštine za narednu godinu biće da stvori uslove da se investitoru omogući da svoju nameru i sprovede.

„Glavni zadatak opštine jeste izgradnja industrijskog parka u Industrijskoj zoni ‘Zmič’, što će biti i pojedinačno najveća infrastrukturna investicija realizovana u jednoj godini u proteklih nekoliko decenija, za čije je finansiranje inače obezbedjena i neophodna saglasnost Vlade Srbije“, rekao je Paunović.

Radovi u Industrijskoj zoni Paraćin – foto: Zaječar Online

Kako je ranije najavljeno, u prvoj fazi „Rimaster“, koji se bavi proizvodnjom električnih sistema i kablovskih setova za specijalna vozila i teške gradjevinske mašine, imaće od 50 do 75 radnika, u drugoj oko 350, dok će u trećoj fazi zaposliti do 1.000 radnika.

Paunović je istakao da privreda Paraćina počiva na malim i srednjim preduzećima, navodeći da je u poslednjih pet godina 68 investitora dobilo gradjevinske dozvole i uglavnom već izgradilo objekte za poslovanje i proizvodnju, površine od skoro 60.000 metara kvadratnih.

„Samo 18 od ovih 68 preduzeća sa kojima smo saradjivali u prethodnih godinu i po dana najavljuje zapošljavanje ili je u tom periodu već zaposlilo 286 radnika. U tih 18 preduzeća ne spada ni švedski ‘Rimaster’ ni ‘Lidl’ koji takodje završava objekat u Paraćinu“, kazao je Paunović.

Paunović je naglasio da je zahvaljujući malim i srednjim preduzećima povećan broj zaposlenih.

„To je i glavni razlog za smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje već petu godinu uzastopce. Samo u industrijskoj zoni gradi se oko 2.000 metara kvadratnih novog prostora za proizvodne objekte, a već su rezervisane i nove parcele za proizvodna preduzeća.

Izgradnja objekata za potrebe turizma doživljava pravi bum, gradi se novi hotel u Sisevcu od 8.000 metara kvadratnih, novi objekti za turizam i ugostiteljstvo na Grzi, završavaju se i počinju sa radom i novi objekti u Paraćinu“, najavio je Paunović.

Inače, ova švedska kompanija se bavi proizvodnjom električnih sistema i kablovskih setova za specijalna vozila i teške građevinske mašine, u ponudi ima 25.000 proizvoda, a godišnji obim proizvodnje je oko 80 mil EUR. Kompanija proizvodne pogone ima u Švedskoj, Poljskoj, Kini…

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar