fbpx
Politika

SAŠA MIRKOVIĆ: Poštovaću volju većine

naš saša
foto: radiomagnum.rs

Skupština grada Zaječara nije dobila nikakav zvaničan zahtev za moje razrešenje, kaže predsednik Skupštine Zaječara Saša Mirković odgovarajući na pitanje da prokomentariše saznanja našeg lista da pojedini poslanici SNS lobiraju na terenu za njegovo razrešenje sa opštinske funkcije. Mirković ističe da je za razrešenje potrebno sakupiti glasove 26 od 50 odgovornika, koliko broji zaječarska skupština. On ističe da njemu nije poznato da se radi na pridobijanju glasova odbornika za njegovu smenu.

– Ukoliko bude bilo kakvih zahteva i predloga takve vrste, poštovaćemo zakonske okvire i volju većine, i tu nije ništa sporno. Odbornici mogu da zatraže moju ili smenu bilo kog funkcionera, to je osnovno demokratsko pravo, mada ja nemam saznanja da takav predlog postoji. Ja sam samo prvi među jednakima kada je reč o Skupštini grada Zaječara, kao što je predsednica parlamenta Maja Gojković prva među nama poslanicima, navodi Mirković za Danas.

Osvrćući se na to što je ovih dana objavio da njegov status mirovanja u SNS poslednjih godinu dana znači da je praktično izašao iz stranke, kao i na to što je u petak napustio poslanički klub naprednjaka, Mirković ističe da njegov razlaz sa partijom treba da bude civilizovan.
– Zamolio sam moje bivše partijske kolege da se stvari ne rešavaju silom jer sve može da se reši civilizovano. Lično sam protiv da se iz Beograda utiče na svest i opredeljenje odbornika u bilo kom kraju Srbije jer to nije decentralizacija, nego upravo suprotno – centralizacija. Kao što sam i bio protiv toga ga se linija vlasti sa republičkog nivoa dosledno prenosi prekomponovanjima i na lokalni nivo.

Juče je, inače, saopšteno i da pokret „Jaka Srbija“ i odbornička grupa „Jak Zaječar“ neće smeniti aktuelnog gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića, iako je izabran na predlog SNS.

Izvori Danasa sa političke scene tvrde da se sprema postupak razrešenja Mirkovića koji predvode pojedini funkcioneri stranke sa republičkog nivoa, i koji na terenu prikupljaju podršku zaječarskih odbornika za smenu.

Podsetimo, pre nego što je u petak objavljeno da Mirković napušta poslanički klub, mediji su izvestili da je Gradsko veće grada Zaječara odlučilo da podnese krivične prijave protiv ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević Bošković i još troje njenih saradnika zbog navodnih zloupotreba službenog položaja, nesavesnog rada u službi, zastrašivanja i podstrekavanja. Potom je objavljeno i da su pripadnici Uprave kriminalističke policije došli da provere rad opštinskih organa u Zaječaru. Pomoćnik direktora policije Bogoljub Živković izjavio je preksinoć da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odlučno odbacuje neistinite tvrdnje gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića da je policija ušla u prostorije Gradske uprave Zaječar „po nalogu nekoga sa vrha“.
U međuvremeno je Mirković, u čijem su vlasništvu TV Moja, dnevnik Sport i odskora pokrenut portal Tanjug.info, objavio da je klub SNS napustio da bi se izbegle priče o sprezi političkog i medijskog uticaja. Potom su zaječarski mediji objavili i da Mirković osniva regionalni pokret „Jaka Srbija“, da bi se u nedelju saznalo i da je njegov status mirovanja u SNS dospeo do toga da on napušta stranku. Odluka o mirovanju doneta je pre godinu dana na inicijativu predsednika Izvršnog odbora SNS Radomira Nikolića da čelnici naprednjaka koji imaju duplirane funkcije treba ili neku od njih da vrate ili da napuste stranku. Pojedini izvori sa političke scene tvrde da Mirković u svojim samostalnim istupima, koji traju već neko vreme, ima podršku potpredsednice SNS Zorane Mihajlović, ali te navode nije bilo moguće proveriti poslednjih dana. Funkcioneri SNS, naime, ne odgovaraju na pozive Danasa.

Izvor: danas.rs

Dodaj komentar