Društvo

Sa Tupižnice i Deli Jovana u znak sećanja na NATO agresiju aktivirana radio mreža za opasnost

ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Savez radio-amatera Srbije 24. marta 2019. godine organizovao je memorijalnu Radio mrežu za opasnost (RMZO) pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi“. Radio-amateri su tim povodom aktivirali radio-mrežu za opasnost koja je radila neprekidno sve vreme agresije, a na radio amaterskim repetitorima na Tupižnici i Deli Jovanu preneta je poruka Saveza radio amatera Srbije.

Pre dvadeset godina 1999. godine NATO alijansa je bez saglasnosti Ujedinjenih nacija izvršila agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Više od dva meseca besomučno su, sa sigurnog odstojanja, uništavali najviše civilne ciljeve.

Marta 1999. godine radio-amateri su tim povodom aktivirali radio-mrežu za opasnost koja je radila neprekidno sve vreme agresije.

Ona je imala značajnu ulogu u odbrani zemlje prenošenjem obaveštenja o naletima neprijateljskih letelica i raketa, kao i prenoseći poruke humanitarnog karaktera.

“ Radio klub Timok – YU1ACR je vodio radio mrežu za opasnost na teritoriji Istočne Srbije, i prosleđivao informacije Savezu radio amatera Srbije.

U radio mreži za opasnost na teritoriji istočne Srbije učestvovali su radio amateri Zaječarskog i Borskog okruga.

Ovim povodom 24. marta 2019. godine na radio amaterskim repetitorima na Tupižnici i Deli Jovanu preneta je poruka Saveza radio amatera Srbije“, poručuju iz radio kluba „Timok YU1ACR“.

Podsećamo, za svoj doprinos radio-amateri su odlikovani Ordenom zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju, a radio klub „Timok“ se još jednom zahvaljuje svima koji su učestvovali u radio mreži za opasnost 1999. godine i svima koji su pomogli da na bilo koji način da mreža funkcioniše.

Inače, radio klub Timok 1999. godine dobio je povelju grada Zaječara za zasluge tokom prenošenja informacija za vreme NATO agresije.

Dodaj komentar