fbpx
Društvo Srbija

RECI NE ZA MHE: 27. januara najveći ekološki protest u Srbiji!

Inicijativa „Odbranimo reke Stare planine“ održaće 27. januara od 13 časova na Studentskom trgu u Beogradu prvi veliki protest izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima.

Organizatori skupa imaju samo jedan zahtev: momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih mini hidroelektrana u Srbiji.

” Planinske reke se uništavaju izgradnjom mini hidroelektrana (MHE), beogradsko izvorište je ugroženo izgradnjom, septičkim jamama, izbušenim reni bunarima za vodosnabdevanje, kragujevačko izvorište je takođe ugroženo nelegalnom gradnjom…

Naši vodni resursi ugroženi su u celoj zemlji i naša budućnost dovedena je u pitanje. Izgradnja malih hidrocentrala, zbog brzine efekata na prirodu i lokalne zajednice, trenutno je gorući ekološki problem u Srbiji.

Imajući u vidu značaj ove teme, očekuje se prisustvo velikog broja građana iz cele Srbije naovom, do sada najvećem, ekološkom protestu u zemlji”, istakli su organizatori.

Prisutnima na skupu će se između ostalih obratiti dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, prof.dr Peđa Simonović, meštanin sela Rakita Desimir Stojanov, Aleksandar Jovanović-Ćuta, Aleksandar Panić, Goran Tokić, Nensi Radojković i drugi aktivisti i aktivistkinje inicijative „Odbranimo rekeStare planine“.

Početak skupa je u 13 časova na Studentskom trgu.

Nakon uvodnih obraćanja govornika, biće organizovana protesna šetnja, najpre do zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, a potom i do zgrade Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj ulici.

Pozivamo sve građane da se pridruže i glasno kažu NE sistemskom uništavanju prirode, kao i medije, da savesno izveštavaju o ovom skupu.

Kaži glasno NE za MHE!

Dodaj komentar