Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: O vakcini i vakcinacijama

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Ovih dana, više nego ikada ranije, bilo je radosnih vesti o vakcinama i vakcinacijama, a najradosnija je da ćemo vakcinu protiv KOVIDA 19 dobiti pre Nove godine. Mozda je to previše kratak rok, ali to nije toliko bitno. Svakako da je moramo dobiti što pre, jer svakog dana stradaju naši građani, naši najrođeniji, komšije i prijatelji, što ne bi bilo da su vakcinisani. Vakcina je jedini izlas i spas iz ove teške situacije poboljevanja i umiranja od KOVIDA 19.

Već nekoliko zemalja je počelo da dobija vakcinu protiv KOVIDA 19, a u zemljama sa mnogo brojnijim stanovnišvom, hiljade ljudi svakodnevno dobijaju vakcinu. Zamimljiv je uslov koji su postavile službe za javno zdravlje u Rusiji, gde oni koji žele da se vakcinišu treba dve nedelje pre i dve nedelje posle vakcinacije da se odreknu cigareta i pijenja alkoholnih pića. Hteli bi Risi da jednim udarecem ubiju tri muve: da učine ljude otpornim na KOVID, da smanje pušenje duvana i potrošnju alkohola u populaciji. Videćemo kako če to proći.

Kod nas se najviše manipuliše sa dobrovoljnošću primanja vakcine.

Imamo i tzv. antivakcere koji izjavljuju, organizovano nastupajući da neće primiti vakcinu. Otkuda strah od vakcine i vakcinacije? Moguće je da je to slično onom ponašanju u detinjstvu kada nas je majka vodila da primimo vakcinu, a mi smo se otezali plačući, ritajući je i ujedajući. Nekada je kod neke dece strah od vakcinacije bio toliki da su nemoćni roditelji odustajali od vakcinacije deteta čak i pod rizikom da plate novčane kazne.

Moguće je da kod onih koji misle da neće da prime vakcinu postoji skriveni strah od vakcinacije stvoren u detinjstvu koji sada, u odraslom dobu, u vreme kada se pripremamo za vakcinaciju protiv KOVDA 19 dolazi do izražaja kao – detinjarija, reakcija jogunastog, uznemirenog deteta pred nepoznatim sličnim bolnim iskustvom. A razlog za to nalazi se u nekim sasvim drugim idejama i predrasudama.

Problem protivljenja vakcinaciji nije samo prisutan u nasoj zemlji.

U Francuskoj recimo, oko 30% stanovništva protivi se vakcinsanju. Bore se za dobrovljni pristanak ili odbijanje da se vakcinišu ako ne žele. Moguće, prema izjavama najodgovornijih u državi da kod nas ima čak 65% koji se protive vakcinisanju. Verovatno je razlog tome opšti nivo obrazovanja i zdravstvene kulture koji je na višem nivou u Francuskoj u odnosu na naš. Zato je u toj zemlji manji broj onih koji ne bi želeli da se vakcinišu.

Imam utisak da su oni koji ne žele da prime vakcinu, ustvari protiv vakcinisanja, a ne protiv vakcine. Zato je dobro da dobijemo nekoliko različitih vakcina. To će biti interesantan test, jer ako su protiv vakcinisanja, oni će odbiti da prme svaku od tih vakcina, a ako su protiv neke od vakcina oni će odbiti da prime samo jednu od njih, ali će druge prihvatiti i vakcinisati se. Tako ćemo rešiti problem vakcinisanja proti KOVIDA 19.

Ostaje da se ponovo pozovemo na LIČNU ODGOVORNOST koja je toliko puta svakodnevno pominjana i priželjkivana tokom devetomesečnog trajanja epidemije. Ona se do sada odnosila na nošenje mski, rastojanje u komunikaciji sa drugim osobama, što kraće kontakte sa njima i pojačanu higijenu, a sada svemu tome dodajemo i vakcinisanje protiv KOVIDA 19. JEDINO VAKCINOM MOŽEMO ZAUSTAVITI EPIDEMIJU. VAKCINISANJE JE SADA VAŽNIJE I JAČE U BORBI SA KOVIDOM 19, OD SVIH DRUGIH POMENUTIH MERA. VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA ŠTITI VAŠE ZDRAVLJE, ZDRAVLJE VAŠE PORODICE I ZAUSTAVLJA EPIDEMIJU.

U Rajcu, 16. decembar 2020. godine
Pripremio: dr Paunović Petar

Dodaj komentar