Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: O prirodi vaspitanja

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Mesec u kome smo “planirali” da pobedimo kovid 19, je i mesec velikog problema kako da dostignemo 50 odsto vakcinisanih, posebno zbog odbijanja da se vakcinišu mladi do 35 godina starosti.

Neće pa neće! Ne pomažu ni nagrade ni pretnje. Videćemo da li će da upali nagrada 3.000 dinara za pet dana, za one koji se vakcinšu protiv kovida 19.

Tokom više od godinu dana od početka epidemije i više meseci od kada je počela vakcinacija, lekari, biolozi, veterinari, školovani, laici i drugi, svakog dana su govorili o korona virusu trudeći se da proniknu u najskrivenije tajne novog virusa i da objave narodu sve dobre i loše strane pojedinih vakcina, posebno i one koje su “štetne” po zdravlje.

Ali malo je bilo reči o zdravstvenom vasapitanju, posebno mladih ljudi.

Takva nauka o zdravlju nije bila među merama za suzbijanje epidemije ni u protokolima vezanim za borbu protiv kovida 19. Na nesreću, generacije mladih na koje se ukazuje sada prstom i od kojih se očekuje „da zadaju odsudni udarac epidemiji“, nisu u školi imale zdravstevno vaspitanje.

Među tzv. dopunskim programima zamenila ga je – veronauka. Ispušteno je iz vida da je detetu u školi, potrebno šest do sedam godina da nauči “kosu tanku i uspravnu debelu”, i prvu nauku pismenosti, ali je ipuštena iz vida i prva azbuka i pismenost života i zdravlja – zdravstveno vaspitanje! Ono je u osnovnoj školi – prva bazična nauka vaspitanja.

Kada je reč o zdarvstenom vaspitanju jedan od mojih učitelja ovako je govorio i pisao: „Zdravstveno vaspitanje ne znači samo učiti ljude o onome što ne znaju. Ono znači učiti ljude da se ponašaju u vezi života i zdravlja, kao što se ne ponašaju“.

Primer: Upravo iz te generacije koja odbija da se vakciniše protiv kovida 19, nije u školi učila prvu azbuku o pismenosti života i zdravlja, mlada majka. na železničkoj stanici dok čeka voz, odgovara na pitanje da li je vakcinisana protiv kovida 19, da to nikada neće učiniti jer u gradu u koji upravo putuje “zna” 30- ak ljudi koji su posle primljene vakcine loše prošli! Devojčica koju drži za ruku, radoznalo je gleda u lice, napregnuto i sa pažnjom, nastojeći da nauk o vakcinacijama zapamti zauvek.

U Rajcu, 1. juna 2021. godine

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar