Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: O mirboženju i zdravlju

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

O Božiću, u običajima, prvo polažajnik, a zatim i ostali pri pozdravljanju iskazuju želje među kojima se posebno mesto poklanja – miru, ljubavi i slozi među ljudima, poštenju, poštovanju i prijateljstvu, miru božjem!

Кada je o tome reč, trebalo bi imati u vidu značaj mirboženja za duhovno zdravlje, koje je dominantna dimenzija zdravlja čoveku. Treba odmah reći da se mirboženje pojavljuje u obliku govora, koji je manifestacija i determinanta zdravlja. Očekuje se, da se baš tim sredstvom, postigne u sebi mir i mir među ljudima. Govor je zaista moć i čudo, sačinjen od reči, kojim se, kako narod kaže, i gvozdena vrata mogu otvoriti.

Кada razgovarate sa drugim ljudima, skoro uvek vodite računa o čemu ćete razgovarati i šta ćete reći. Кako se kaže: za razgovor su potrebni dvojica ili dvoje. Takav razgovor spada u osnovne potrebe čoveka. Da bi tu potrebu mogli zadovoljiti, osnovno je naučiti da razgovarate.

Uvek nastojte da sa nekim razgovarate tako da njemu razgovor sa vama prija. Da vodi ka nekom dogovoru ili suglasju. Takvi razgovori su od velikog značaja za duhovno i duševno zdravlje.

Izbegavajte da se svađate ili da sagovornicima kažete ono što ne biste voleli da on ili drugi vama kažu.

Zbog nepažnje ili loše namere, u razgovoru sa drugima, mnogi ljudi su posvađani i ne razgovaraju među sobom. Najružnije je kada reči i govor koristite da druge ponizite ili da psujete, kunete ili ogovarate, kada koristite reči mržnje i zavisti, koje pozivaju na fizičko i duhovno nasilje i rat. Takve reči su otrovne i dovode do svađe, razdora i nesloge među sagovornicima.

Iz svega što je rečeno, shvatićete u čemu je značaj mirboženja: posećivanje rodbine i prijatelja, razgovori sa njima, poklanjanje pažnje rečima koje pozivaju na mir, slogu i ljubav, poštovanje i prijateljstvo među ljudima.

To je prilika da, kada iskazujete želju za mirom sa drugima, razmislite i učinite sve što je do vas da i u vama ostvarite mir.

Postoji unutrašnji i spoljašnji govor. Zato treba razmisliti i o vašem unutrašnjem govoru jer u spoljnom govoru vi se možete pretvarati i vaše želje iskazane njime mogu biti neiskrene i krivotvorene, dok u razgovoru sa samim sobom vi ste ono što jeste. Morate nastojati da bude što manje nesuglasica u vama između unutrašnjeg i spoljašnjeg (raz)govora. Кada ih usaglasite možete se baviti i mirboženjem.

O spoljašnjem i unutrašnjem govoru moglo bi se mnogo toga napisati, ali tema ove današnje priče o zdravlju je – mirboženje.

U vezi s tim ja imam konkretan predlog koji može unaprediti vaše duhovno i duševno zdravlje.

Iskoristite priliku velikih praznika koji su u toku, Božića i Bogojavljenja i pomirite se sa nekim sa kojim ste posvađani! To može doprineti vašem unutrašnjem miru i zadovoljstvu što ste prekinuli jedno neprijatno i nekonfomno stanje u odnosima sa okolinom u kojoj živite.

Nemojte čekati da posvađani sa vama prvi to učini. Učinite to vi. Tako ćete učiniti jednu bogougodnu stvar i doprinetu miru, ljubavi i slozi među ljudima, poštenju, poštovanju i prijateljstvu, miru Božjem!

Pripremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Dodaj komentar