Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Na troputoj raskrsnici

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Putujemo tako kroz život i svet i dođe vreme i trenutak kada treba doneti važnu odluku od koje nam zavisi život i zdravlje. Važne odluke donose se jednom, ili nekoliko puta u životu. Takve odluke su u vezi sa školovanjem, biranjem mesta boravka i rada, bračnog partnera, i evo, sada ste pre odlukom da se vakcinišete protiv virusa COVID-19.

Svuda oko vas bruji od informacija o vakcinama protiv opasne smrtonosne bolesti. Samo što je počela vakcinacija stanovništva, odmah su počele i priče i opasnost i od vakcinisanja koje su desetostruko brojnije od onih da je vakcinacija jedini izlaz iz ove epidemiološke situacije i da je vakcina najmoćnije oružje protiv kovida pomoću kojeg možete sačuvati zdravlje i spasiti život.

Opet se događa ono što se toliko puta dogodilo u životu svakog od nas, da ono što je pametno i korisno za naše zdravlje brzo bledi i nedovoljno snažno deluje na donošenje korisnih odluka, od onog pogrešnog, nekorisnog i glupog – da ne primite vakcinu, koje preplavljuje vaše misli i svakodnevicu.

Vakcinacija je u slučaju epidemije COVID-19 jedan vid borbe za opstanak. Između želje da primite vakcinu i ostanete živi i zdravi i odluke da se ne vakcinišete, nalazite se na troputoj raksrsnici kao u narodnoj priči. Putem iza vas se ne možete vratiti. Na putokazu, na putu koji vodi desno piše: „Ako kreneš kajaćeš se!”, a na drugom koji vodi levo isto to: „Ako ne kreneš kajaćeš se!”.

Primiti ili ne primiti vakcinu, pitanje je sad.

Sve bliže ste trenutku kada ćete doneti odluku. Nastaje problem da će trenutak za odluku brzo proći i vi možete ostati bez vakcine, ako odlučite da se ne vakcinišete, a to se ne bi smelo događati. Mnoge zbunjuju izjave lekara i poznatih profesionalaca koji kažu da se radi o novoj bolesti i novoj vakcini i da se mnogo toga o njima još ne zna.

Ono što se zna je da su vakcine bezbedne i ne ostavljaju loše posledice za zdravlje. Ono što se ne zna koliko će dugo trajati otpornost na COVID-19. Voleli bi da bude što duži, a to ćemo saznati tokom 2021. godine.

Stalno postavljate pitanje koja je vakcina, od nekoliko – najbolja. Svaka od predloženih i onih koje će biti upotrebljene je podjednako dobra! Najgora je ona koju nećete primiti!

To vam je kao da ste došli na Rajačke pimnice i nađete se u situaciji da donesete odluku da pijete ili ne pijete najbolje vino na svetu. Ako odlučite da pijete vino, svako od vina na Rajačkim pimvnicama: tamnjanika, rizling, začinjak, game, rajačko belo i crno, svako je podjednako dobro. Кojegod da probate, svako naredno je bolje od prethodnog. Slična je situacija sa vakcinama. Svaka je dobra i lekovita i ne dozvoljava da se razbolite od korona virusa.

Znači na troputoj raskrsnici na kojoj ste se našli, najvažnije je doneti odluku da primite vakcinu i krenete putem života i zdravlja! I da u donošenju te odluke ne kasnite.

U Rajcu, 10. januara 2021. godine
Pripremio: dr Paunović Petar, učietelj zdravlja

Dodaj komentar