Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Kućna apoteka lekovitog bilja

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Učitelj zdravlja, dr Petar Paunović, kroz ovaj članak podseća da je pravo vreme za obnovu zaliha lekovitog bilja u kućnoj apoteci i govori o lipi, kao lekovitoj biljci.

„Vreme je započeti pripreme za obnovu zaliha lekovitog bilja u kućnoj apoteci. Oni koji nemaju kućnu poteku mogu je napraviti. Ali, za to je potrebno znanje. Odnosno, osnovno poznavanje lekovitog bilja.

Ne bi trebalo biti preambiciozan. Dovoljno je da sakupite jednu količinu domaćeg lekovitog bilja koje možete lako pronaći u nekoj šumici ili na livadi u blizini mesta u kojem živite. Jedna takva lekovita biljka je lipa. Sada je vreme njenog cvetanja.

Kada uberete cveće lipe rasprostrite ga u tankom sloju na čisto suvo hladovito mesto da se dobro osuši, a onda ga stavite u kartonsku kutiju, opet, na neko čisto suvo mesto da stoji. Najjednostavnije je upotrebiti ga kao čaj. Doza je jedan do dva psrstohvata suvog cveta koje ćete staviti u šoljicu za čaj i preliti toplom vodom i tako držati najmanje pet minuta. Možete čaj zasladiti sa malom količinom šećera. Kupite novu, lepo dizajniranu šolju iz koje ćete sa uživanjem piti čaj.

Lipa (lat. Tilia) i posebno njeni cvetovi vrlo su lekoviti, jer sadrže veliki broj biološki aktivnih materija, uključujući flavonoide i fitoseptike koji doprinose smanjenju upala i podizanju imuniteta. Čaj od lipe vrlo je efikasan kod bolesti disajnih organa, posebno za umirenje intenzivnog kašlja, jer sadrži sluz koja oblaže sluzokožu i na taj način sprečava dodatni nadražaj na kašalj. Stoga je cvet lipe čest sastojak u sredstvima protiv kašlja. Lipa sadrži p-kumarinsku kiselinu, koja ima snažna diuretska svojstva, odnosno podstiče znojenje i izlučivanje mokraće. Tako deluje na izlučivanje štetnih materija iz organizma, ali i na sniženje krvnog pritiska. Zbog toga se čaj od lipe upotrebljava za bolesti kod kojih se pojavljuje povišena temperatura za podsticanje znojenja i povećavanje otpornosti na infekcije. Cvet lipe poznat je po umirujućem delovanju na nervni sistem te se preporučuje kod nesanice.

Lipa ima antispazmolitički efekat, koji se pripisuje delovanju fenolnih jedinjenja i floroglukinola. Stoga deluje opuštajuće na glatke mišiće, što pomaže kod bolova u stomaku, crevima i bešici, menstrualnih grčeva i glavobolje.

Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, lipa se koristi kao oblog kod iritacija i alergijskih upala kože. Čaj od cvetova lipe koristi se za izradu kozmetičkog leda sipanjem u kalupe i zamrzavanjem. Kozmetički led koristi se za negu kože lica protiv akni i upale kože.

Isceđeni sok od svežeg lipovog cveća pomaže u uklanjanju sunčanih pega. Od kore se pravi aktivni ugalj koji se koristi za lečenje bolesti želuca i creva izazvanih infekcijom, ali i u drugim uslovima (npr. Ujedi insekata) u kojima je važno uklanjanje toksina iz tela.

Neki sastojci čaja od lipe mogu imati kardiotoksična svojstva (štetni efekti na srce), pa hronični srčani bolesnici treba da budu oprezni prilikom upotrebe.

Pošto može da izazove pospanost, vožnju automobilom treba izbegavati nakon uzimanja lipe. Moguće su interakcije sa sedativima i sa lekovima i biljem koji snižavaju krvni pritisak.

Nema dovoljno naučnih informacija o efektima čaja od lipe tokom trudnoće i dojenja, pa se savetuje oprez.“

U Rajcu, 16. juna 21. godine,

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar