Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Koga zmije ujedale i guštera se plaši

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Jedna pojava je posebno zabrinula Engleze kada im se učinilo da se pojavila nova varijenta Sars-КoV-2 povezana sa naglim porastom broja slučajeva oboljenja poslednjih nedelja u području Londona.

Velika Brijtanija je veoma loše prošla dosadašnji tok КOVIDA 19, čak im je oboleo i premijer Džonson, zato ona budno prati dalje sve šta se zbiva u vezi sa korona virusom u epidemiji КOVID 19, posebno sa mogućnošću da se ostvari sumnja stručnjaka da taj virus može da se menja i pretvori u nove tipove koje će izazvati nove epidemije korona virusima pogubnije od ove.

Jedna pojava je posebno zabrinula Engleze kada im se učinilo da se pojavila nova varijenta Sars-КoV-2 povezana sa naglim porastom broja slučajeva oboljenja poslednjih nedelja u području Londona.

Ali dokazi o povećanoj zaraznosti prouzrokovača nisu dokazani. Istraživanja virusa su pokazala da su nastupile promene u genskoj strukturi, ali ne takve da su prouzrokovale stvaranje novog soja virusa već samo „varijante“, zbog koje je došlo do pojave slučajeva oboljenja u epidemijskoj formi u Londonu i Istočnoj Engleskoj. Istraživanja pokazuju da je broj promena (mutacija) i dalje nizak, a ponašanje i karakteristike virusa nisu se promenili.

Sve ovo se događa u vreme kada se u Velikoj Britaniji počinje sa vakcinacijom svog stanovništva protiv КOVIDA 19, pa se postavlja pitanje da li vakcina ima dejstvo na ovu njegovu „varijantu“.

Premijer Boris Džonson rekao je da su preliminarna skeniranja pokazala da bi za četiri nedelje trebalo očekivati povećanje stope reprodukcije ovog virusa, ali je naučna zajednica oprezna u vezi sa ovom tvrdnjom premijera koji je imao tu „sreću“ da preleži КOVID 19. Ni on, ni njegov ministar zdravlja nisu mogli da objasne svoju tvrdnju.

Svetska Zdravstevna Organizacija je u ponedeljak krenula da protivreči potonjem, rekavši da ovaj novi virus nije „van kontrole“ kako je tvrdio ministar za zdravlje Engleske. „Preliminarni modeli pokazuju da se pojavila epidemija prouzrokovana novom „varijantom“ virusa u Кentu i delovima Jugoistočne Engleske. Situacija se i dalje pomno prati uz veću zabrinutost, u duhu one naše narodne: „Кoga su zmije ujedale i guštera se boji“.

U Rajcu, 21. decembra 2020. godine
Pripremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Dodaj komentar