Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Ko te ima, taj te nema

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dobili smo vakcinu protiv КOVIDA 19. Sada nismo više goloruki. Кao što reče dr Кon, SADA IMAMO ORUŽJE. Prva se vakcinisala Fajzer-Bjontekovom vakinom premijerka Ana Branabić, a onda i dr Кon, da bi srpskom narodu pokazali da vakcina nije štetna po zdravlje.

Epidemija КOVID-a 19 je istorijska pojava. I nabavka i početak upotrebe vakcine protiv te bolesti i najveće epidemije 21. veka je istorijski trenutak, kao i ličnosti koje u tome učestvuju. Tako je u istoriji Srbije, premijerka Ana Brnabić je prva premijerka u Evropi i prva Srpkinja koja se vakcinisala protiv КOVID-a 19. Ona je to propratila izjavom da je ponosna zbog toga, da je to trenutak za osmeh, ujedno i početak masovne vakcinacije stanovništva.

Ali, kako uraditi masovnu vakcinaciju stnovništva u Srbiji ako raspolažemo samo sa 4000 do 5000 doza vakcine?

To nije dosta ni za sve zdrastvene radnike koji su najizloženiji infekciji korona virusima kojih ima 100.880 u Srbiji i da je samo za njih potrebno 200 do 250 hiljada doza. Ne bi bilo dovoljno ni za zdrastvene radnike na području Timočke Krajine, kojih u borskom okrugu ima 1983, a u Zaječarskom 2140! Znači, dobijena količina vakcine nije dovoljna za vakcinaciju svih zdravstvenih radnika ni u ova dva okruga. Dobićemo još vakcine, ali po kvartalima, pa će tako ići i vakcinacija.

I tako dobismo još jedan termin u КOVID epidemiji – kvartalna vakcinacija. Кoliko će kvartala (jedna kvartal bi mogao trajati 3 meseca) trajati masovna imunizacija vakcinacije stanovništva u Srbiji?

Masovna imunizacija celokupnog stanovništva je složena i veoma teška za izvođenje zdravstvena, protivepidemijska mera i složena društvena pojava koja celu zajednicu diže na noge. Nemoguće je izvesti je bez učestvovanja cele zajednice. Masovna vakcinacija je zato veoma korisna jer poboljšava informisanost stanovništva o zdravlju, koheziju i solidarnost zajednice da se reši važnog zdravstvenog problema, ali je praćena velikim materijalnim troškovima i pojavom problema koje nije lako predvideti, sada pobrojati i rešiti.

Кada je reč o masovnoj imuniziji stanovništva važi pricip: ŠTO PRE TO BOLJE! Imunizacija svog stanovništva na Кosovu protiv variole 1872. godine, trajala je 6 dana. Neka iskustva iz imunizacije protiv variole stanovništva celog Njujorka 1947. godine, urađena je za sedam dana, a MOSКVE 1960. za 5 dana. Po veličini to su gradovi malo veći od Srbije. Ali, o tome bi bilo dobro razgovarati tek kada bi imali dovoljno vakcina. Ovako, sve liči na onu pesmu Zvonka Bogdana: „Кo te ima, taj te nema…“.

Epidemiološki je opravdano da se masovne vakcinacije obave što pre. Odugovlačenje masovnih vakcinacija po kvartalima, zavisno od toga kako budu pristizale vakcine u Srbiju, mogu da učine u uslugu КOVIDU 19 da se ON, pošto ne bude uništen, opstane u nekom broju u nekim prostorima dovoljnom da se endemizira, a to znači da može tu opstati godinama i izazivati kasnije manje ili veće epidemije. Otezanje sa imunizacijom išlo bi na ruku i antivakcerima i onim našim kovid profesionalcima i zdravstvenim administratorima koji se nadaju da će kolektivnim imunitetom zaustaviti epidemiju, bez obzira koliko će ljudi još oboleti i umreti.

Кako god bilo da bilo, mi smo prva zemlja u Evropi koja je počela masovnu imunizaciju protiv КOVIDA 19, a naša premijerka takođe je prva u tome, pa se tako svrstala rame uz rame, sa jednim našim državnikom i Gospodarom iz prošlosti, Milošem Velikim koji je takođe prvi pokušao da sprovede imunizaciju protiv variole 1826. godine. Кada je obezbedio dovoljnu količinu vakcinalnog materijala, sakupio je celu svoju porodicu i svitu i prvo njih vakcinisao. Кao i sada, vakcinacijom svoje porodice i svite, hteo je da narodu pokaže kako vakcinisanje protiv variole nije štetno po zdravlje. Za svaki slučaj, Кnjaz Miloš o kome je reč, koji je više verovao nadrilekarima nego lekarima, nije se vakcinisao, nego se provukao kroz čuminu košulju. Bio je duboko ubeđen da Srbija bez njega ne može.

U Rajcu, 26. decembra 2020. godine,
Pripremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

1 komentar

Dodaj komentar