Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: „Ama, ljudi, da li je to moguće?“

Učitelj zdravlja, dr Petar Paunović, kroz ovaj članak iznosi svoje mišljenje u vezi gašenja epidemije Kovida 19 u Srbiji.

„Ama, ljudi, da li je to moguće?“ – ovom čuvenom sintagmom jednog našeg poznatog srpskog novinara, kada se golom u poslednjim sekundama igre naša fudbalska reprezentacija kvalifikovala za prestižno fudbalsko takmičenje, započeo bih ovu priču o zdravlju. Na taj način iskazao bih čuđenje o razvoju događaja o gašenju epidemije Kovida 19 u Srbiji ovih dana.

Mesecima već, još od početka epidemije, Beograd je bio najveće žarište epidemije, iz kojeg je svakog dana, stotine izvora zaraze išlo po Srbiji, šireći je. Bilo je razmišljanja da se nešto energičnije učini, u smislu zatvaranja prestonice. Ali bi se takvi predlozi odmah poništavali i pored epidemiološke činjenice DA NEMA USPEŠNOG GAŠENJA EPIDEMIJE BEZ GAŠENJA ŽARIŠTA.

U očekivanju pobede nad Kovidom 19, kako je najaveljeno 21. juna, registrovanjem samo 21 slučaja oboljenja u Beogradu 5. juna 2021. (Politika), možemo se njenom proglašenju radovati.

Imajući ovu činjenicu na umu, odlučih da se malo pozabavim matematikom. Pošto u Beogradu ima 17 opština, to znači da je u svakoj opštini bio po 1 (i nešto jače) novooboleli. U takvoj situaciji možemo epidemiološku situaciju proglasiti povoljnom.

Zanimljivo je da među nadležnostima gradskih opština, nema takvih koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Kada je o tome reč, epidemija je suzbijena zavođenjem vanrednog stanja i drugih mera dogovorenih na Kriznom štabu.

Na kraju pomenutog članka u „Politici“, gospodin Vesić je čestitao Beograđanima na uspehu, pridajući najveći značaj uspešno sprovedenoj vakcinaciji. Naglasio je da je takav uspeh utoliko veći, jer je „učešće Beograđana u stanovništvu Srbije preko 25%“.

A sada da vidimo kakva je situacija u onih 3/4 Srbije. Ako preostalih 124 zaražena od korone raspodelimo po Srbiji, ispada da u 27 gradova (ne računam Beograd) i 145 opština ima manje od jednog zaraženog po opštini. TO ZNAČI DA JE U SRBIJI EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POVOLJNA. Možemo odmah proglasiti pobedu nad Kovidom 19, ne čekajući 21. jun. Čemu onda vakcinacije, maske, distanca i higijena, ako je epidemija suzbijena?!

Eh, kada bismo znali šta o tome Kovid 19 misli? Ta mašina za razmnožavanje, koja ima samo jedan jedini cilj – da zarazi svakog osetljivog pojedinca (ko nije vakcinisan i nije preležao bolest). I na taj način pokvari mu planove i raspoloženje i nanese veću štetu opasnu po život i zdravlje.

Zato ostaje samo da se reši još jedno pitanje. U nauci epidemiologiji stoji da je epidemija ugašena kada od poslednjeg slučaja prođe bez javljanja novozaraženih vreme dvostruke inkubacije – 28 dana! Tada možemo reći da smo Kovid brigu prebrinuli.

U Rajcu, 6. juna 21. godine,
Pripremio: Dr Paunović Petar, učitelj zdavlja

Dodaj komentar