Kultura

Promovisana edicija „SRBIJA 1914-1918“ u zaječarskom Narodnom muzeju

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Ediciju „Srbija 1914-1918“ izdavači „Prometej“ i Radio-televizija Srbije predstavili su danas u Narodnom muzeju u Zaječaru.

Pozdravnu reč dao je dr Dejan Krstić, direktor zaječarskog Narodnog muzeja, a u predstavljanju edicije učestvovali su Zoran Kolundžija, direktor izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada i Dragan Inđić, urednik Izdavaštva RTS-a.

Kolundžija je istakao da je u ediciji do sada objavljeno 38 naslova koje osvetljavaju događaje od pre jednog veka, i da je pre 14 godina bio plan da se o Prvom svetkom ratu objavi samo par knjiga.

„Međutim, to se pretvorilo u nešto mnogo veće. Od 14 do sada je objavljeno 10 knjiga. Za ovu ediciju dobili smo i nagradu za izdavački poduhvat na Sajmu knjiga u Beogradu.

Izabrali smo da pišemo baš o Prvom svetskom ratu, jer je to period o kome se kod nas u školama nije dovoljno učilo.

Zato sada javnosti donosimo knjige koje su nekada objavljivali strani autori, ali i ono što nikada nije izašlo, kao što su zaboravljeni rukopisi…

Kada do kraja 2017. godine budemo promovisali još novih 10 knjiga, imaćemo negde oko 50 naslova koji se bave Srbijom i Prvim svetskim ratom“, zaključio je Kolundžija.

Dejan Krstić, direktor Narodnog muzeja Zaječar izrazio je zadovoljstvo što je baš ova edicija promovisana u našem gradu.

„To je jedan divan trag u našoj srpskoj kulturi i mi tu ediciju danas promovišemo.

Zadovoljni smo što nastavljamo i sa ovim programom, da podsećamo na veliku stogodišnjicu od Prvog svetskog rata, na koju smo više puta ukazivali.

Nastavićemo i u buduće to da činimo, sve do 2018. godine kada ćemo obeležiti i 100-godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata“, istakao je Krstić.

Do sada objavljena tri kola edicije „Srbija 1914-1918“, za svaku godinu rata po jedno, predstavljaju raznovrstan pogled i pristup srpskom učešću u toj klanici koja će zauvek promeniti svet.

Dodaj komentar