fbpx

Probna mala matura 12. i 13. aprila

Preporuka:

Dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Zaječaru

Članovi Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječaru obeležili su 3. decembar, Svetski dan osoba sa invaliditetom...

Zaječarsko pivo proglašeno za najbolje u Srbiji

Nagradom "Najbolje iz Srbije", Zaječarsko pivo je potvrđeno kao najbolji domaći brend u kategoriji pića. U okviru akcije "Najbolje iz...

I zaječarski poštari u štrajku

Radnici pošte u Zaječaru pridružili su se štrajku koji je 3. decembra započet u Beogradu, a usluge Post Expressa...
- Reklama -

Za učenike završnih razreda osnovnih škola u Srbiji probna mala matura biće održana 12. i 13. aprila. Mali maturanti će u dva dana raditi tri testa – iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju. Ovaj probni test je priprema za “pravi” završni ispit koji se održava od 17. do 19. juna.

Učenici “na probi” prvog dana polažu test iz matematike, a sledećeg dana test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

“ Probni završni ispit ima istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju učenici polažu na kraju osnovnog školovanja, u junu.

Zadaci su podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje, i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj.

Razlika je samo u tome što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, te da do kraja školske godine mogu da obnove i bolje nauče one oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja“, navodi se u saopštenju ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kada je reč o pravom završnom testu, način bodovanja za upis u srednje škole od prošle godine vraćen je na staro, što znači da je maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole 60, a na tri testa učenici mogu da osvoje najviše 40 bodova.

Podsećamo, krajem januara u prodaji su izašle zbirke  zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa za pripremu đaka koji polažu malu maturu. Svaka zbirka sadrži po 450 zadataka i svi su raspoređeni na osnovni, srednji i napredni nivo.

Zbirke su štampane i na jezicima nacionalnih manjina, ove godine prvi put i na bugarskom.

izvor: Zaječar online / Novosti

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarac uhapšen zbog krađe „Pežoa“

Policija u Zaječaru, uhapsila je M.G.(1985) iz Zaječara zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, izazivanje opšte opasnosti i...

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar grada. Od radnika na terenu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: