fbpx
Društvo Izdvajamo

Priređen prijem za učenike iz Italije u Gradskoj upravi Zaječar

FOTO: zajecaronline.com

Za đake i nastavnike osnovnih škola „Angonio Bušolano“ iz Potence u Italiji i „Desanka Maksimović“ iz Zaječara priređen je prijem u Gradskoj upravi Zaječar.

Učenici iz Zaječara boravili su u Italiji pre nekoliko meseci, a sada je gostovanje italijanskih đaka uzvraćeno. Oni uče o kulturi i tradiciji Zaječara, ali i cele Timočke krajine, takođe prate i nastavni plan i program u zaječarskoj školi.

U Gradskoj upravi Zaječar, goste iz Italije pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković.

„Svrha ove razmene jeste i da mi upoznamo njihovu kulturu, a i oni našu. Želim im da se lepo provedu i što više da nauče o nama. Možemo da se pohvalimo kulturnim i istorijskim stvarima, koje svakako naši gosti treba da posete. Velika mi je čast i zadovoljstvo, što smo vas ugostili ovde u Gradskoj kući Zaječara. Nadam se, da ćete poneti samo lepe uspomene odavde“, istakao je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

FOTO: zajecaronline.com

Ovaj program razmene učenika do sada se pokazao kao uspešan, jer osim što uče o kulturama i tradicijama drugih zemalja, učenici sklapaju i prijateljstva.

„Ovaj program je doneo to da se već drugu godinu vrši razmena između Srbije i Italije. Ovde su prošle godine, bili učenici druge italijanske škole. Deci sam rekla da dobro zapamte ove trenutke, da ponesu sećanje iz ovog grada, gde imaju priliku da vide nešto drugačije od onoga u Italiji. Ono na šta posebno stavljam akcenat je tradicija koja je ovde prisutna, ali se dosta razlikuje od našeg naroda. Takođe i školstvo i sistem obrazovanja dosta se razlikuju od našeg. Veliko je iskustvo ovo za nas, i prenećemo dalje“, poručila je Lucia Đirolomo, direktorka OŠ „Angonio Bušolano“ u Potenci, u Italiji.

FOTO: zajecaronline.com

„Bitno je da im približimo našu kulturu. Juče smo bili u Narodnom muzeju, Radul begovom konaku, gde su videli etnografsku postavku, bili su u crkvi jutros, a sutra ćemo obići Lepenski vir, Golubac na Dunavu. Nama je cilj da od njih naučimo, vidimo njihovu kulturu i upozamo ih sa našom, a nadamo se da ćemo nastaviti sa saradnjom“, rekao je Nebojša Milić, direktor OŠ „Desanka Maksimović“ Zaječar.

U Zaječaru boravi 19 učenika sedmog i osmog razreda iz Italije sa svojim nastavnicima i direktorkom škole. Oni su smešteni u porodicama zaječarskih đaka. Oni će biti u Zaječaru do 12. maja.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar