Društvo

Prijem u Episkopiji za predstavnike kulturnih ustanova Zaječara

eparhija-timočka.org

U cilju uspešnije saradnje Eparhije timočke i ustanova kulture i obrazovanja grada Zaječara, juče je održan nezvanični prijem u Eparhijskom dvoru, gde su gosti Episkopa timočkog g. Ilariona bili direktori i upravnici Narodnog muzeja Zaječar, Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“, Matične biblioteke „Svetozar Marković“, Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Centra za kulturu i turizam „CEKIT“, Zaječarske gimnazije i Omladinskog centra „Zaječarska inicijativa“ sa svojim saradnicima.

Na početku sastanka Episkop je pozdravio prisutne i zahvalio na izdvojenom vremenu i dobroj volji koja se do sada projavila u uzajamnoj saradnji, kao i na želji da se ista unapredi prema mogućnostima vremena i uslova u kojima živimo.

eparhija-timocka.org

eparhija-timocka.org

Osnovna tema razgovora, radi koje je i iniciran radni sastanak, bila je održavanja Festivala hrišćanske kulture od 14. do 27. septembra ove godine, koji organizuje Timočka eparhija, a pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Republike Srbije, i saradnja i učešće drugih kulturno-obrazovnih institucija Grada Zaječara.

Osim najave za Festival u septembru, najavljeno je da će na Cveti, u nedelju 9. aprila, u prostorijama crkvene opštine Zaječar biti održana audicija za dečiji crkveni hor, izlazeći u susret potrebi da se deca od malena uključuju u aktivni liturgijsko-blagodatni život, kao i molbama roditelja i same dece da se ovakav hor osnuje.

Uz glavnu temu razgovora prihvaćena je zajednička ideja za usaglašavanjem datuma održavanja kulturnih programa koje organizuju i realizuju ustanove kulture i obrazovanja Grada sa programima koje organizuje Eparhija timočka i Crkvena opština Zaječar, uz mogućnost ažuriranja informacija i praćenja na nekom od javnih portala i sajtova kulturno-obrazovnih institucija.

Ovo bi imalo za cilj izbegavanje preklapanja termina organizovanih događaja, što bi dalje omogućilo zainteresovanima učešće u većem broju programa i aktivnosti.

Razgovaralo se i o uspešnijoj međusobnoj saradnji koja bi doprinela jačanju uloge kulture i duhovnosti, obrazovanja i umetnosti u životu grada i njegovih žitelja.

Time bi se pratili i savremeni tokovi brige o edukaciji posebno dece i omladine, uključujući ih u raznovrsne kulturne, istorijske i verske sadržaje i dešavanja, ugledajući se tako na slične programe u većim gradskim centrima.

Zaključeno je da postoje mnoge otvorene mogućnosti za saradnju i stvaranje ambijenta unapređenja i umnoženja svih kulturno – duhovnih sadržaja na nivou celog grada, a za dobrobit žitelja Zaječara.

Preuzeto: eparhija-timocka.org

 

Dodaj komentar