Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

Priča o maskama i prva samostalna izložba Andrijane Simeunović iz Zaječara (VIDEO)

U prijatnoj kućnoj atmosferi jedne Zaječarke, uz nemerljivu kreativnost i maštovitost nastaju maske, mozaici i još mnogo toga.

Andrijana Simeunović ima 39 godina i završila je Višu pedagošku školu. Poreklom je iz Zaječara, a hobi joj je izrada maski.

Prve korake ka ostvarenju svojih snova načinila je pre četiri godine, kada je, kako kaže, na poklon dobila venecijansku masku. Kako nam je otkrila, upravo ta maska je u njoj “nešto” probudila.

“Počelo je tako što sam na poklon dobila pravu venecijansku masku. Ona me je zapravo mamila i mogu reći da je nešto probudila u meni. Inače, svi u porodici bavimo se nekom vrstom umetnosti. Upravo taj poklon, ta maska, isprovocirala je sve, te je tako i krenulo”, kaže Andrijana i dodaje:

“Godinu dana mi je trebalo da u svojoj glavi sve to složim. Onda sam počela da pravim i stvaram. Dosta pitanja i nedoumica je bilo. Prvo lepak, papir, pa onda koji lepak, pa kao treba, kako je bolje”.

Prvu masku napravila je pre četiri godine. U međuvremenu uvežbala je tehnike pravljenja, te ih sada ima oko tridesetak. Priznaje da se nije ustručavala da potraži savet starijih i iskusnijih.

“U tom periodu moja ćerka je pohađala časove slikanja. Moram priznati da sam i ja sa njom krišom učestvovala u svemu tome, raspitivala se kod iskusnijih i starijih šta i kako treba, šta je bolje”.

Za izradu maski Andrijana koristi lepak, papir, šljokice, cirkone, perle, perje, ukrasne trake. Pravi i ženske, muške i za decu, a za izradu jedne maske potrebno joj je par sati ili jedan dan.

“Ja sam tip osobe koja najviše radi i najviše stvara kada je isprovocirana ili iznervirana. Možda se tada i na taj način praznim. Dobro je ako znam šta hoću, ako imam ideju u glavi i ako sve ide kako treba, u tom slučaju jedna maska može biti gotova za par sati ili jedan dan. To je najbitnije, da znam šta hoću”, iskrena je Andrijana.

Ne bi, kaže, mogla da se odluči koja joj je lepša i bogatije ukrašena. Ima raznih. Rađenih od konca, papira, ima i onih koje su kupljene kao gotove, pa su dodatno ukrašene i oslikane.

“Teško je odlučiti se koja mi je najdraža. Ali, jedna koju bih izdvojila rađena je prošle godine za Noć veštica. Zapravo, moja ćerka je imala kostim đavolice, te je i maska koju sam napravila bila u skladu sa kostimom”, kaže ova mlada Zaječarka.

Kreativnost ove mlade umetnice doživeće ovih dana i prvu izložbu. Naime, prva samostalna izložba Andrijane Simeunović iz Zaječara biće priredjena u četvrtak, 15. decembra u Omladinskom centru.

Izložba nosi naziv “The story of m(e)asks”, početak je u 18 sati, a Andrijana poziva sve da dođu, čuju priču o maskama i da uživaju.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar