Društvo

Preminuo zaječarski sveštenik Svetomir Milojević

Dana 12. marta 2021. godine, u 79-oj godini života, preminuo je protojerej-stavrofor Svetomir Milojević, dugogodišnji zaječarski sveštenik.

Prota-stavrofor Sveta je rođen 28. novembra 1942. u selu Kamenare, opština Kruševac, od oca Vojislava i majke Spasenije. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu i u selu Bela Voda. Bogosloviju Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1962. u veoma uspešnoj generaciji od koje su mnogi kasnije, u teškim vremenima, preuzeli odgovorna mesta u Srpskoj Crkvi. Venčao se 1964. u Velikoj Drenovi sa Slobodankom. U braku sa protinicom Slobodankom dobio je dvojicu sinova, Dragana i đakona Vladislava. U đakonski čin rukopoložio ga je Ep. Vasilije u manastiru Ljubostinja, a za sveštenika Ep. Emilijan u Zaječaru.

Svoj radni vek u majci Crkvi posvetio je izgradnji urušene Timočke eparhije zajedno sa svojim episkopima. Ličnim trudom i zalaganjem obezbedio je bakar i kablove za Hram Svetog Save u Beogradu. Za njegov trud Episkop Milutin odlikovao je ga naprsnim krstom.

Dana 12. marta 2021. godine, posle kraće bolesti, otac Sveta je usnuo i otišao Gospodu.

Opelo će biti služeno na Starom zaječarskom groblju 15. marta 2021. godine s početkom u 13 č.

Dodaj komentar