Društvo Izdvajamo

Preko 9 miliona dinara Zaječar dao medijima bliskim i naklonjenim vlasti

foto: Ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Od 9,5 miliona dinara koliko je Zaječar namenio za sufinansiranje medijskog sadržaja za ovu godinu, više od 9 miliona ili oko 95% od ukupne sume otišlo je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Najviše para, kao i prethodnih godina, uzele su porodice Vojvodić (Zamedia) i Obrenović (Magnum radio).

Novinarka Raskrikavanja Marija Vučić, nedavno je komentarišući raspodelu sredstava u Nišu za Južne vesti rekla da ne iznenađuje da najviše para dobija ekipa bliska SNS i da bi bila manja šteta da se te pare bacaju u bunar.

Većinski vlasnik produkcije „Za media“ i neformalni lider udruženja „Za Česme“ – koalicionog partnera Srpske napredne stranke, Dušan Vojvodić je, piše u rezultatima konkursa, za projekat koji treba da uradi ova produkcijska kuća dobio milion dinara, ali i 400.000 dinara za realizaciju na internet portalu.

Tu nije kraj parama za Vojvodića. Naime, na konkursu je za svoj projekat dobila 900.000 dinara i televizija Majdanpek, koja je u većinskom vlasništvu produkcije „Za media“ dakle ukupno 2.300.000 dinara.

Radio Magnum, dobio je za proizvodnju medijskih sadržaja milion ipo dinara i to milion dinara za radio i 500.000 za internet portal.

Nešto manji iznos, odnosno 900.000 dinara dobila je i televizija Istok. Oni bi za te pare do kraja godine trebalo da realizuju projekat „Biseri Zaječara“, koji je, kako piše u obrazloženju Komisije za dodelu novca, dobro osmišljen i koncipiran, ciljne grupe su dobro odabrane i budžet je korektan.

Zanimljivo je da je u 2018. godini Komisija za dodelu sredstava projekat Hit radija Salaš, koji je kao i tv Istok, u vlasništvu Istok company, takođe ocenila dobro i pohvalila planirani budžet, ali je uvidom u konkursnu dokumentaciju urednik portala Zaječar Online, utvrdio da je pomenuta radio stanica sredstva u iznosu od 200.000 dinara opravdala plaćajući fotografa!? Kako su fotografije plasirane građanima Zaječara putem radio stanice i da li su uticale na ekološku svest stanovnika, ostalo je nepoznato.

Upravo zloupotrebe i koruptivne radnje u sufinansiranju medija bila je tema projekta kojim je konkurisao portal Zaječar Online, ali je komisija procenila da tema nije dobro odabrana niti utemeljena i da je diskutabilno da li građani Zaječara imaju interes da znaju kako se troši njihovih 10 miliona dinara.

Od ostalih lokalnih medija bliskih Srpskoj naprednoj stranci, a pri tome podrazumevamo uglavnom izveštavanje o aktivnostima funkcionera u promotivnom tonu i izostanak bilo kakvog kritičkog tona, novac su dobili Tempo radio u iznosu od 300.000 dinara kao i 200.000 dinara za Tempo internet portal.

Istočne vesti, u vlasništvu sina donedavnog gradskog većnika, dobile su 300.000 dinara dok je 150.000 dobilo preduzeće Veb biro u čijem sastavu posluje portal Iza ćoška.

Novinarka Raskrikavanja koja je radila na bazi podataka koja se bavi sufinansiranjem medijskog sadržaja Kešformisanje Marija Vučić, komentarišući za Južne vesti raspodelu novca za medije u Nišu, da ovakva raspodela novca uopšte ne iznenađuje.

Ne znam da li se iko više nada nepristrasnoj raspodeli novca na ovim konkursima koji su se odavno pokazali kao potpuno besmisleni (sa aspekta javnog interesa jer su sa aspekta vlasti i njihovih medijskih poslušnika itekako smisleni). Bolje da bacamo milione evra u bunar svake godine, manja bi šteta bila – ističe Vučićeva.

Novac građana Zaječara podeljen je i medijima iz Niša

Vlasnik TV Belami Vidosav Radomirović za projekat koji bi trebalo da se emituje na ovoj televiziji dobio je 800.000 dinara, ali i 700.000 za Narodne novine, dok su, „manje“ firme iz Niša, prošle nešto lošije, pa je Kopernikus-u, koji je u vlasništvu poverenika niškog SNS Zvezdana Milovanovića, pripalo 500.000 dinara, firmi „South side“ 250.000 dinara a 245.000 preduzeću „Helloanimation“.

Za 700.000 dinara niške Narodne novine realizovaće projekat „O Zaječaru odlučuju zaječarci“ dok je naziv projekta koji će realizovati TV Belami „Za više beba u gradu Zaječaru“. Ovo su svakako dva vrlo važna problema, jer u zadnjih 15 godina o Zaječaru ne odlučuju Zaječarci a i problem sa natalitetom je prisutan, pa neće biti loše da nam neko sa strane otvori oči.

Televizija Zona plus u vlasništvu Vladana Gašića, inače sina direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, od grada Zaječara je za medijski sadržaj  dobila 400.000 dinara.

Preostalih oko milion dinara novca građana Zaječara namenjenog za ostvarivanje javnog interesa u informisanju podelili su dnevni list Kurir – 300.000 dinara, zatim 80.000 za preduzeće „Direct Link“ iz Beograda, novosadska „NS media“ 125.000, agencija „Miners“ iz Bora 200.000 dinara i 250.000 dinara za Sindikat novinara Srbije.

Ukupno 21 projekat je podržan, našlo se tu i poznatih i Zaječarcima manje poznatih medija i izdavača, ali je prema oceni komisije, sve to trebalo podržati, da bi građani Zaječara ostvarili svoje pravo na objektivno informisanje.

Komisija je takođe procenila da jednoglasno treba odbiti projekte koje su podnela dva najčitanija lokalna medija – Zaječar Online i Glas Zaječara!

Sporan i sastav Komisije koja je ocenjivala medijske projekte

Tokom sprovođenja konkursa gradski većnici predvođeni gradonačelnikom Boškom Ničićem pobrinuli su se da proces ne bude potpuno transparentan. Naime, Gradsko veće je krajem februara imenovalo tročlanu komisiju sastavljenu na predlog medijskih udruženja kako Zakon i Pravilnik i propisuju, ali je jedna članica komisije podnela ostavku.

Umesto da imenuju novog člana od osmoro prvobitno predloženih, što bi bilo u skladu sa Pravilnikom, gradsko veće je donelo odluku da raspiše dodatni poziv udruženjima da predlože članove i na taj način, prema mišljenju pravnika, postupili suprotno odredbama Pravilnika.

Nakon dodatnog poziva, imenovana je kompletna komisija koja je radila u sledećem sastavu:

  • Zoran Ćulafić, na predlog UNS, NUNS, NDNV i LP
  • Miodrag Miljković, na predlog PROUNS i
  • Milan Brašnjović, novinar i urednik u Radio televiziji Vojvodine

5 komentara

  • Odličan tekst! Samo fale (radi pravog i iscrpnog informisanja nas građana) imena članova komisije koja je o svemu tome odlučivala. Hvala!

  • a šta drugo očekivati od ovakve uprave koja gubi glavu!!ima li pismenih ljudi u ovom gradu???šta očekivati od boška ničića,baneta videnovića,zankova,marine..fakultetlije..ovo je kraj zaječarci! razmislite!!

  • Gore nego u Kolumbiji, da očekujemo hapšenja i otmice svih koji nisu članovi SNSa ili Boškove ekipe. Nikad gore nije bilo a samo nam pričaju da smo među najboljima u Evropi. Užas!!!

  • Neka se zna da je glavni Danilo Katić , koji Bošku Ničiću i Zankovu nalaže da rade ovakve stvari.

Dodaj komentar