Društvo Izdvajamo

Preko 5 miliona dinara podsticaja za zaječarske poljoprivrednike

Nova priključna mehanizacija, oprema za navodnjavanje u voćarstvu ili oprema u pčelarstvu samo su neki od podsticaja koje je Grad Zaječar dodelio poljoprivrednim proizvođačima sa našeg područja.

Ugovore o podsticajima za 2019. godinu danas je u Gradskoj upravi potpisalo 95 poljoprivrednih proizvođača, a među njima se našao i Zoran Joković iz Male Jasikove.

On se godinama bavi stočarstvomi kako kaže, nije od onih koji će sa sela da ode, ali je svaka pomoć svakako dobro došla, kako bi se proizvodnja unapredila.

„Ova sredstva mi znače dosta,  ja sam prvi put podneo zahtev i evo dobio sredstva. Bavim se proizvodnjom mleka, imam 20 krava i mesečno proizvodimo oko 4,5 tone mleka. Problemi postoje, ali  je najveći otkupna cena mleka“, rekao je Joković.

Poljoprivrednim proizvođačima se obratio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

“ Na teritoriji Grada Zaječara u planu je izgradnja hladanjače velikih kapaciteta i to bi trebalo da uzmu u obzir proizvođači kada planiraju svoju proizvodnju i kada zasnivaju nove površine, jer im to garantuje siguran plasman“, rekao je Ničić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na velike mogućnosti koje postoje u oblasti organske proizvodnje.

“ Posle potpisivanja evroazijskog sporazuma otvoriće se velike mogućnosti za naše proizvođače upravo u toj oblasti. Čak i sa malih površina poljoprivrednici bi mogli da imaju značajne prihode od organskih proizvoda ali je bitno da to budu proizvodi sa sertifikatom“, rekao je Ničić.

Prvi čovek grada je najavio da će se u narednom perodu raditi na realizaciji programa odlaska, pre svega, voćara u Italiju, kako bi obišli jednu od najvećih plantaža voća, i time se dodatno edukovali o tome kako se postižu veliki prinosi u voćarstvu.

Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu je ovom prilikom istakla da se polako vraća poverenje poljoprivrednika u Grad Zaječar.

“ Cilj nam je bio da ovim pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da povećaju svoje kapacitete, da zanove opremu i na taj način da utičemo i na povećanje prihoda i zaposlenosti na selu“, kaže Stanković.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava po konkursu za mehanizaciju iznosi 3.991.676,62 din, dok je za pčelarstvo dodeljeno ukupno 1.210.112,00 dinara.

U toku je realizacija konkursa za stočarstvo ali i obilazak stočara.

izvor: zajecar.info / Radio Magnum

foto: zajecar.info

Dodaj komentar