fbpx
Kultura

Preko 200 učesnika iz Srbije i Makedonije danas na festivalu „Ja imam talenat“ u Zaječaru

Festival pod nazivom „Ja imam talenat“, peti po redu, održan je danas u Zaječaru.

Osvajanjem prvog mesta na prošlogodišnjem takmičenju u Smederevskoj Palanci Kulturno umetničko društvo ,,Penzioner’’ iz Zaječara steklo je pravo da ove godine bude domaćin petog po redu takmičenja penzionera.

Program je počeo u 11 sati svečanim defileom od zaječarskog pozorišta do Trga oslobođenja gde je odigrano zajedničko kolo, a nakon toga su se učesnici vratitili u pozorište, gde je održan i zvaničan kulturno umetnički program i takmičenje.

penzioneri nas

Sam takmičarski program obuhvatio je narodne igre, pesme, šale, recitovanje, solo pevanje…Žiri su činili predstavnici svih kulturno umetničkih društava, delegirani predstavnici ekipa, a ovogodišnji pobednici u Zaječaru stiču pravo da naredne godinu budu domaćini. U okviru manifestacije održana je i izložba koju su priredili zaječarski penzioneri stavaraoci.

Dragan Milanović, predsednik KUD ,,Penzioner’’ iz Zaječara kaže da je ovo jedinstvena prilika da Zaječarci vide sa koliko entuzijazma penzioneri igraju i pevaju.

“Danas imamo goste iz Kumanova, Vranja, Leskovca, Vrnjačke Banje, Kragujevca i Smederevske Palanke. Svi oni će pokazaće mladim generacijama šta umeju i da su još uvek puni volje za igrom i pesmom. Pohvalio bih sve prisutne penzionere koji su i pored drugih obaveze koje imaju ipak odvojilo malo vremena da vežbaju folklor, da pevaju i da se druže”, rekao je danas Milanović.

penzioneri 1

KUD ,,Penzioner’’ iz Zaječara broji negde oko 80 aktivnih članova, koji se uz pesmu i igru druže.
Do sad su gostovali na mnogim manifestacijama, na Župskoj berbi, u Kruševcu, učestvovali su na mnogim humanitarnim priredbama, u aprilu mesecu su nastupali u Bugarskoj na poziv predsednika opštine Kula…

Sa aktivnostima se ne prestaje, pa je u planu naredni nastup u Rumuniji.

“Učesnici festivala su ustvari društva koja permanentno rade. Ovakva druženja penzionerima mnogo znače, jer iz iskustva znam da jedan dobar deo njih žive sami. Na probama i manifestacijama oni se generacijski druže, razgovaraju i pokazuju koliko još uvek imaju volje za život. Zato su ovakva dešavanja vrlo bitna za osobe trećeg doba, a mi se nadamo da naredne godine napravimo i neki svoj festival u Zaječaru”, ističe Milanović.

penzioneri 2

Inače, druženje i probe se održavaju svake srede od 18 sati u prostorijama naselja ,,Dva brata’’.

Organizator festivala „Ja imam talenat” je KUD ,,Penzioner’’, pokrovitelj Grad Zaječar i Centar za kulturu i turizam CEKIT, a sponzori Fakultet za menadžment, Hemoluks, Milenijum…

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar