Društvo

Preduzetnicima malih i srednjih preduzeća prezentovani aktuelni programi podrške

Potencijalnim i postojećim preduzetnicima malih i srednjih preduzeća u Zaječaru u sredu, 27. februara prezentovani su aktuelni programi podrške, koji im umnogome mogu olakšati poslovanje.

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije prezentovala je aktuelne programe podrške za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, a na promociji  je bilo reči o mogućnostima dobijanja bespovratnih sredstava za razvoj biznisa i konkursima Ministarstava, Razvojne agencije Srbije – RAS, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih donatora.

„Programi su vezani za bilo kakvu vrstu podrške, od nekih bespovratnih sredstava pa preko kredita Fonda za razvoj. Najviše smo govorili o onome što daje Ministarstvo privrede kroz Fond za razvoj i RAS-ove programe, a spomenuli smo i Nacionalnu službu za zapošljavanje i njihove programe koji su objavljeni 22. februara.

Što se tiče Ministarstva i Fonda za razvoj tu imamo konkurse gde se daju bespovratna sredstva u određenom iznosu, dok se ostatak sredstava koji se traži od Fonda za razvoj finansira iz njihovog kredita sa određenim grejs periodom na četiri ili pet godina i kamatom od jedan odsto“, istakao je Branko Brković, asistent u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.

Neki program su već objavljeni, a oni koji nisu biće u narednih mesec dana, na nivou Republike.

„Ima oko tri, četiri kreditnih linija Fonda za razvoj, Nacionalna služba trenutno ima dva aktivna konkursa i još dva, tri koji predstavljaju neke novine.

Imamo i nove programe vezane za pripravnike koje mogu da zaposle poslodavci preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Svi ovi program su itekako važni za građane jer mogu da doprinesu smanjenju nezaposlenosti, ljudi se direktno povlače sa evidencije Nacionalne službe, obezbeđuje im se da rade najmanje godinu dana, što je itekako bitno za celu našu zajednicu, kazao je Brković.

Konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje otvoreni su do 22. aprila, dok su ostali do novembra i do kraja godine.

Dodaj komentar