Društvo Kultura

Potpisan ugovor o sa-osnivanju Međunarodne filozofske škole „Felix Romuliana“ (FOTO)

Danas je u Gradskoj upravi ozvaničen sporazum o sa-osnivanju filozofske škole „Feliks Romuliana“. Ugovor je ispred Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ potpisao direktor ustanove Vladan Đuričić, odnosno  profesor dr. Milenko Bodin ispred Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja.

Ovim aktom je i formalno-pravno definisana internacionalna filozofska škola „Feliks Romuliana“ čiji rad u Zaječaru datira još od 1993. godine.

Kako je istakao direktor ustanove „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić , do sada nije bilo zvaničnog dokumenta o osnivanju škole i ovo je prvi put da se potpisuje takav ugovor.

On bi kako je naglasio Đuričić trebalo da omogući neometan i efikasan rad u narednim godinama.

„Kroz 12. tačaka precizirana je upravljačka struktura, organizacioni okviri, kao i poslovi izdavaštva časopisa i knjga domaće i svetske priodukcije, čije obljavljivanje će preuzeti Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja.

Finasiranje filozofske škole biće podeljeno između grada Zaječara i Centra za primenjenu filozofiju“, naglasio je Đuričić.

Na konferenciji za novinare o značaju škole filosofije „Feliks Romuliana“, kao i njenoj tradiciji obratio se jedan od osnivača filozofske škole – profesor Slobodan Divljak.

„Filozofska škola Feliks Romuliana je bila jedna od najposećenijih škola, i po broju učesnika i po broju predavača. Njen cilj je da studenti obrađuju akademske teme koje nisu dovoljno bile obrađene na njihovim fakultetima, spajajući teoriju sa praksom.“

Profesor dr. Milenko Bodin, koji će obavljati funkciju direktora škola, istakao je da škola Feliks Romuliana jedinstvena u regionu i da prevazilazi loklani karater, odnosno da je od velikog značaja za celu državu.

“ Cilj u narednom periodu je da se rad škole još više unapredimo, verovatno već ove godine će školu posetiti ne samo profesori iz regiona, već i iz Nemačke.

Velika mi je čast da preuzmem odgvornost za rad ove institucije, verujem da je škola filozofije Feliks Romuliana projekat vredan ulaganja.“

Početak rada filozofske škole predviđen je za kraj avgusta, i po tradicji trajaće tri do pet dana.

Dodaj komentar