Kultura

Posle sedam godina, čak dve predstave zaječarskog teatra na Festivalu ,,Joakim Vujić”

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić danas je govorio o učešću monodrame ,,Čučuk Stana” na 56. Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu, o odabiru naših predstava za učešće na 57. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije ,,Joakim Vujić” kao i o drugi važnim temama za kulturu Zaječara.

U zaječarskom pozorištu održana je konferencija za medije koja se ovog puta bazirala na unapređenom radu pozorišta i realizaciji velikih projekata. Direktor Vladimir Đuričić sa posebnim zadovoljstvom otkriva nove uspehe pozorišta, kao i dalje planove.

,,Ono što nas posebno raduje to je da na Festivalu ,,Joakim Vujić”, na kome je ovo pozorište nekad bilo redovno ali poslednjih godina nije učestvovalo iz više razloga, ove godine učestvujemo sa čak dve predstave. Dakle, jedna je ,,Antigona” koju smo radili u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Prištini sa sedištem u Gračanici i druga je ,,Bliže nebu” koju je po sopstvenom tekstu režirao Željko Hubač.”

Direktor Đuričić dodaje da je druga bitna vest za pozorište ,, Zoran Radmilović” i uvrstavanje predstave ,,Antigona” u zvaničnu selekciju Festivala antičke drame na Viminacijumu, 24. avgusta. Premijera te predstave će biti par dana ranije, na Romulijani 22.avgusta.

,,U godini jubileja mnogo šta nas je omelo da se predstavimo publici, ali nismo sedeli besposleni nego smo napravili iskorake na mnogim poljima. Jedan od tih je da smo od ove godine na „Sterijinom pozorju” u Novom Sadu  mi pokrovitelji i organizatori žirija za nagradu koja se dodeljuje za glumačku bravuru „Zoran Radmilović”. Tu nagradu su nekad dodeljivale „Večernje novosti”, ali su odustale od nje. Mi  smo preuzeli da dodeljujemo tu nagradu u dogovoru sa rukovodstvom  „Sterijinog pozorja”, rekao je Đuričić.

Žiri u sastavu Vladimira Đuričića, direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Aleksandara Gajinina dramskog umetnika i Aleksandar Milosavljevića, pozorišnog kritičara, odlučio je da nagradu „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru na 66. Sterijinom pozorju dodeli Minji Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi „Кus petlić” Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića. Nagrada će biti umetnička slika, rad slikara beogradskog „Ateljea 212″ Ljube Milunovića.

Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR” ove godine biće održan u novembru dok će 30. jubilarni Festival „Dani Zorana Radmilovića“ početi 16. oktobra i trajaće 8 dana.

„Radimo na tome da Festival bude lep i dobar, sa kvalitetnim predstavama i pratećim programom, kako bi publika uživala“, ističe Đuričić.

Sa predstavom „Čučuk Stana – Srpskinja i Grkinja” autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović uspešno smo gostovali  2. jula na 46. Festivalu monodrame i pantomime, koji je u pozorištu „Pinokio”  u Beogradu, a 12. jula sa ovom predstavom gostovaćemo na Festivalu „Carevčevi dani“ u Velikom Gradištu.

Direktor ističe da su do kraja godine u planu su još dve predstave: „Narodni poslanik” Branislava Nušića, u adaptaciji Nataše Ilić i Miloša Jagodića i režiji Miloša Jagodića i „Don Žuan” se vraća iz rata”, u adaptaciji i režiji Irfana Mensura.

Ono što je bitno za našu omladinu jeste da će ove godine biti organizovana Filozofska škola „Felix Romuliana”, kao i Likovna kolonija „Gamzigrad”.

1 komentar

Dodaj komentar