fbpx
Društvo Timočka krajina

Posle 4 decenije Zaječar prvi u Srbiji dobio novi Vatrogasni dom (VIDEO)

Novi vatrogasno-spasilački objekat koji je svečano otvoren u Zaječaru prvi je objekat takve vrste koji je u Srbiji sagrađen posle skoro 4 decenije, istakao je prilikom otvaranja ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović. On je najavio da će u narednim godinama država veliku pažnju posvetiti vatrogasno-spasilačkim jedinicama, kao i da će ovakvi objekti biti sagrađeni u gotovo svim većim gradovima Srbije.

Posle punih 36 godina Zaječar je prvi dobio novi, savremeni vatrogasni dom koji se prostire na preko 3000 m2.

Pomenut objekat u Zaječaru je počeo da se gradi još 2008. godine, ali je prema rečima ministra policije Nebojše Stefanovića građen duže od decenije zbog lošeg finansijskog stanja u zemlji.

“To nije stvar kojom Srbija može da se pohvali, ali ono čime može je to da je država na potpuno novi način počela da posmatra vatrogasno-spasilačke jedinice i njihovu ulogu u našem društvu. U Zaječar su nedavno stigla i nova vatrogasna vozila i oprema, tako da vatrogasci u vašem gradu imaju sve uslove za rad”, rekao je Stefanović.

On je najavio da će zanavljanje opreme, uniforme i vozila u narednim godinama biti praksa i za vatrogasce, ali i policiju, kako bi svoj posao mogli da obavljaju što efikasnije u korist građana.

“Nabavićemo još novih kamiona i u narednim godinama, jer ako ne budemo poizbacivali iz upotrebe sve stare FAP-ove koje su tu decenijama, ovi ljudi ne mogu da u radu daju svoj maksimum. Oni su nam danas u pokaznoj vežbi prikazali kako njima izgleda jedan običan dan na terenu, odnosno prilikom saobraćajne nezgode. Sada će koristiti novi hidraulični aparat i novi kamion u radu, a radni dan  provodiće i u novoizgrađenom objektu”, rekao je Stefanović.

Ministar je najavio i da će u 2020. godini biti raspisan konkurs za vatrogasce iz Zaječarskog okruga i da će tom prilikom posao dobiti desetak novih vatrogasaca u Vatrogasno spasilačkoj jedinici u Zaječaru.

Najveći deo novca za opremanje Vatrogasnog doma opredeljen je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, jedan deo novca došao je iz Nacionalnog investicionog plana i jedan deo novca dao je Grad Zaječar, rekao je Stefanović.

U izgradnju i opremanje novog Vatrogasnog doma u Zaječaru uloženo je oko 520 evra po kvadratu, a prema najavama ministra Stefanovića ovakvi objekti i u buduće (sa istimkvalitetom nameštaja i objekta) biće izgrađeni i u svakoj vatrogasnoj stanici u bilo kom delu Srbije.

Pogledajte izjavu ministra Stefanovića prilikom posete Zaječaru:

Pogledajte video materijale snimljene prilikom posete ministra Nebojše Stefanovića u Zaječar i otvaranje novog Vatrogasnog doma:

1 komentar

Dodaj komentar