Društvo

PORAŽAVAJUĆI PODACI NA SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: Svaki drugi građanin Srbije oseća se pomalo depresivno!

pixabay.com

Građani Srbije najviše pate od neurotskih poremećaja, promena raspoloženja, depresije i konzumiranja opojnih supstanci, naročito alkohola koji često kombinuju sa psihijatrijskom terapijom, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja.

On je ukazao da se, medjutim, tek svaki deseti građanin obrati lekaru za pomoć, za razliku od evropskih zemlja gde svaki treći pacijent zatraži pomoć psihijatra.

S druge strane pozivajući se na zvanične podatke ministar zdravlja Zlatibor Lončar  potvrdio je da oko 5% populacije u Srbiji ima neki vid depresije, a to je oko 420.000 stanovnika.

Dr Danijela Ćirić iz Preventivnog centra Doma Zdravlja u Zaječaru ističe da je neophodno da ljudi što više budu upoznati sa simptomima ove bolesti koja je sve više u porastu.

„Depresija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, zbog težine i komplikacija koje nosi i zbog mogućnosti i tragičnosti kao što je samoubistvo, koje se dešava nažalost kod 10 do 15 odsto bolesnika, najčešće kod mlade populacije od 18 do 25 godina.

Depresiju karakteriše nedostatak energije, poremećaj sna, poremećaj ponašanja, samonezadovoljstvo, neke tragične misli…

Zato radimo upitnik za depresiju, a to građani mogu da učine i u ordinacijama kod svojih lekara.

Uz procenu rizika oni blagovremeno mogu da budu upućeni kod psihijatra.

Depresija je još uvek nedovoljno prepoznata i nedovoljno lečena bolest. Da bismo pružili podršku tim ljudima to možemo da učinimo dobrim informisanjem.

Ovu bolest mogu da prepoznaju  porodica i prijatelji, da animiraju pacijenta da se javi psihijatru, kako bi bolest bila blagovremeno dijagnostikovana i pravovremeno i adekvatno lečena“, istakla je dr Ćirić.

Depresija je jedan od najrasprostranjenijih poremećaja, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije četvrti najčešci uzrok izostanka sa posla, a procenjuje se da će do 2020. godine biti na drugom mestu.

Dodaj komentar