fbpx

Poplave u Vražogrncu: Meštani zabrinuti zbog otrovnih hemikalija koje im se slivaju u selo

Preporuka:

Aukcije zaplenjenih stvari: Uprava carina prodaje motorna vozila i carinsku robu

Prodaju motornih vozila Uprava carina omogućiće u carinarnicama Niš, Kraljevo, Kragujevac, Novi Sad i Kruševac a usmena javna nadmetanja...

Dnevni horoskop za NEDELJU – 12. januar 2020. godine

Čak tri planetarna aspekta  desiće se u ovu nedelju, i to konjunkcija Saturna i Plutona, koja nadalje najavljuje proboj nekih...

Nakon godinu dana novi auto smećari pušteni u rad

Javno komunalno stambeno preduzeće "Zaječar" od Gradske uprave, je dobilo na korišćenje 4 auto smećara koji će biti angažovani...
- Reklama -

Zbog obilnih padavina prethodnih dana, ali i čestog navodnjavanja plantaže „Delta agrar“ koja se nalazi na samo stotinak metara od Vražogrnca, meštani pomenutog sela već godinama u ovo doba godine muku muče, jer im se zamućena voda puna otrovnih hemikalija sliva u dvorišta, podrume i dolazi do ulaznih vrata. Dodatni problemi nastali su, kako kažu, i nakon renoviranja centra sela, kada su suženi slivnici za vodu.

Meštani Vražogrnca tvrde da su problemi sa poplavom nastali pre nekoliko godina nakon renoviranja centra sela, ali i dolaskom kompanije „Delta agrar“ koja je na manje od stotinak metara od sela zasadila plantaže na površini od oko 140 hektara.

“ Drenaža u voćnjaku kompanije Delta Agrar nije dobro urađena, pa oni vodi ispuštaju gde su najniže tačke, jer im je tako najzgodnije.

Pritom niko ne vodi računa da se ta voda puna pesticida, herbicida, fungicida sliva u naša dvorišta, plavi naše bašte i podrume, pa već godinama ništa ne možemo da zasadimo i sa strahom puštamo i decu da se igraju po dvorištu“, navode meštani Vražogrnca.

Kada kiša pada duže od par sati u Vražogrncu se osim slivanja vode sa Deltine plantaže, nakupljaju i atmosferske vode zbog usko urađenih slivnika prilikom renoviranja centra sela.

FOTO: Stefan Petrović

Onda se, kako meštani kažu, ta voda pomeša sa vodom iz septičkih jama i kanalizacije i sliva direktno u centar sela i u njihova dvorišta i podrume.

“ To nam se godišnje dešava i po 5, 6 puta. Zato smo bili primorani da sami napravimo improvizovane bedeme, kako bi vodu sproveli takođe u improvizovani kanal i zaštitili svoja imanja od poplava.

Ali ne uspevamo da sprečimo bujicu, kada padne veća količina kiše“, kažu meštani Vražogrnca.

Veliki problem, kako ističu nastaje i tokom prskanja voća na pomenutoj plantaži, kada u selu ne može da se diše.

“ Voće se prska 60 puta, možda i više. Od toga polovina prskanja vrši se otrovnim hemikalijama koje smo mi primorani da udišemo i koje kasnije, sa najlona kiša sliva direktno u selo“, kažu meštani.

O tome, ali i o problemu sa ispuštanjem vode sa plantaže meštani su, kažu, obavestili i komunalnu inspekciju. Oni su međutim, na teren izašli 15-20 dana nakon poziva, kada se voda povukla iz dvorišta.

Komentar od rukovodstva kompanije Delta Agrar do zaključenja teksta nismo uspeli da dobijemo.

Pored problema sa Deltom, Vražogrnčani problem imaju i zbog izlivanja Timoka ispod pruge, kada voda dolazi čak do Borske reke.

FOTO: Stefan Petrović

Meštani tvrde da je ovog proleća dubina vode dostizala do 70 centimetara, pa su stalno dežurali kad god je najavljivana veća količina padavina.

Nakon brojnih plavljenja, izazivanje takozvane „ekološke katastrofe“ meštanima Vražogrnca više nije važno ko je kriv, već apeluju na nadležne službe da reaguju u skladu sa Zakonom i  preduzmu određene mere kako bi ih zaštitili, dok ne dođe do posledica sa tragičnim ishodom.

Najednostavnije rešenje je, kako predlažu, izgradnja odvodnih kanala kroz selo, ali i čišćenje zapuštenih kanala.

izvor: Glas Zaječara / Zaječar online

Pogledajte prilog kolega iz „Glasa Zaječar“:

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

U ponedeljak pola sata bez struje nekoliko ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 20. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijombiće stanovnici nekoliko ulica u Zaječaru: Negotinska Niška Dunavska, Sremska Kosovska 12A Ivana...

Ima li nade za Zaječar: Sve manje ljudi, sve više praznih lokala

Poznato je da Srbija svake godine zbog negativne stope nataliteta izgubi oko 40.000 stanovnika, dakle jedan grad veličine Zaječara. Prema nekim procenama do 2060....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: