fbpx
Društvo Izdvajamo

Ponavlja se glasanje na čak 234 biračka mesta, od toga 2 u Zaječaru

foto: www.frontal.rs

Republička izborna komisija ni sinoć nije saopštila konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji. Na poslednjoj održanoj sednici usvojeno je rešenje o poništavanju izbora i ponavljanju glasanja na 234 biračka mesta, od kojih se 2 nalaze u Zaječaru. Reč je o biračkom mestu broj 15 (OŠ “Đura Jakšić”) i biračkom mestu broj 35 (Čitaonica mesne zajednice).

Na ova 234 biračka mesta upisano je ukupno oko 250 000 birača.

Iz Saveza za Srbiju naglašavaju da je ovo nova manipulacija, kao i da je jasna namera da se ponavljanjem izbora na 3% biračkih mesta u Narodnu skupštnu uguraju prorežimske partije poput “Metle” i “POKS-a”.

Da je na izborima manipulisano govori i činjenica da na sajtu RIK-a nisu objavljeni svi zapisnici sa glasačkih mesta. Objavljeno je samo 4.840. zapisnika od ukupno 8.433 biračka mesta što nam govori da više od 40% zapisnika nije dostupno javnosti.

“RIK nije dozvolio čak ni svojim članovima uvid u sadržaj džakova sa izbornim materijalom na tim biračkim mestima. To svakako nije slučajno, zato što bi tada morali da objašnjavaju odakle su došle hiljade listića viška, kao i ko ih je distribuirao po Srbiji”, kažu iz Saveza za Srbiju.

Oni navode da je ovo samo vrh ledenog brega, jer na tim biračkim mestima nisu uspeli da prilikom unosa podataka „popeglaju“ zapisnike putem čuvene „logičko računske greške“ Republičkog zavoda za statistiku, te da je jedino rešenje za trenutnu situaciju poništavanje izbora i pripremanje novih slobodnih izbora, uz nadzor međunarodnih organizacija, prvenstveno OEBS-a i Evropske unije.

Podsećamo da je Savez za Srbiju bojkotovao izbore na svim nivoima jer, kako navode, u Srbiji ne postoje usovi za poštene i slobodne izbore.

Ponovno glasanje na biračkim mestima gde su izbori poništeni zakazano je za 1. jul.

1 komentar

  • pa bosko to kad organizuje to je prava stvar.ne moze bez mutljavina pa to ti je! ko zna sta se sve desavalo i na ostalim izbornim mestima! a tek u vratarnicu? leleeeeeeeeeeeeeeeee

Dodaj komentar