Društvo

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije Zaječara do kraja godine moći će da konkurišu za dodelu sredstva iz IPARD programa

eKapija

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije Zaječara do kraja godine moći će da konkurišu za dodelu sredstva iz IPARD programa, najavio je Saša Stamenković, stručni saradnik za agroekonomiju PSSS „Agroznanje“ Zaječar.

Prema njegovim rečima, na početku će sredstva biti namenjena sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje i sektoru prerade.

“Mogućnost unapređenja poljoprivredne proizvodnje kroz IPARD fondove znatno je povećana, jer pored postojećih nacionalnih mera otvara se još jedan vid finansiranja sa ne baš malim novčanim sredstvima.

U pitanju je iznos od 175 MILIONA evra, što je svakako značajno, kako za agrar kao strateški važne grane, tako i za celokupnu srpsku ekonomiju.

Procenjuje se da korišćenje IPARD sredstava može dovesti  do ukupnog investiranja u poljoprivredu  u iznosu od oko  400 000 000 evra.

U početku sredstva će biti namenjena  sektoru primarne  poljoprivredne proizvodnje i sektoru prerade“, najavljuje Stamenoković.

Pravo na podsticaje ostvaruju, kao i kod nacionalnih mera, nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge  sa teritorije Republike Srbije bez Kosova.

IPARD podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu  od 60 do 70 odsto takozvanih ukupno prihvatljivih troškova, u zavisnosti od statusa korisnika, njegovog pola, odnosno područja sa otežanim uslovima rada.

“ Da bi projekti bili finansirani bespovratnim sredstvima Evropske unije, njihovi podnosioci moraju ispunjavati određene uslove.

Na primer, za sektor mesa i mleka moraju imati najmanje 20 krava, u sektoru voća moraju imati, ako se bave jagodičastim voćem, minimum 2 hektara pod jagodičastim voćem, ili ostalih voćnih zasada na najmanje 5 hektara.

U skladu  sa kapacitetom proizvođači će morati da konkurišu  za sredstva između 5 hiljada evra i 700 hiljada za voćarstvo, odnosno milion evra za stočarstvo.

Korisnik može najviše da ostvari milion i po evra“,  istako je diplomirani inženjer poljoprivrede Saša Stamenković.

Kako je naglasio, sredstva koja se koriste kroz IPARD moraju imati transparentni karakter što podrazumeva  da se za investicije do 20 hiljada evra  podnosi jedna ponuda dobavljača, za preko 20 hiljada potrebne su čak 3.

eKapija

Za isplatu podsticaja referentna će biti ponuda sa najmanjom cenom bez obzira na odluku o  dobavljaču.

IPARD  kao program za unapređenje poljoprivrede  namenjen je proizvođačima koji žele da žive i zaradjuju od agrara, da poseduju i unaprede svoja znanja u ovoj oblasti.

Zanimljivo je da se za investicije preko 50 hiljada evra mora dostaviti izrađen biznis plan, za ispod 50 hiljada, poslovni plan, naglašava Stamenković.

„IPARD favorizuje visoku stručnu spremu, ali i srednjoškolsko obrazovanje u poljoprivredi ili veterini.

Za ostale srednjoškolce potrebna je dodatna obuka od 50 časova u zavisnosti od sektora  proizvodnje za koji se opredele.

Nosioci poljoprivrednog gazdinstva moraju imati registrovano gazdinstvo najmanje 3 godine“, rekao je Stamenković.

Prema Stamenkovićevim rečima, očekuje se da prvi pozivi budu raspisani krajem godine, nakon što će ovih dana Uprava za agrarna plaćanja dobiti potrebnu akreditaciju za dodelu sredstava iz IPARD programa.

Dodaj komentar