Politika

Politička prepucavanja oko Gitarijade

foto: novosti.rs

Nekadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić optužuje vlast da eventualno proglašenje vanredne situacije u Zaječaru zbog velikog broja azilanata želi da iskoristi za otkazivanje tradicionalne muzičke manifestacije.

Uoči održavanja 49. zaječarske „Gitarijade”, jednog od najdugovečnijih rok festivala u Srbiji, lokalna opozicija u ovom gradu optužila je vlast da manipuliše s uvođenjem vanredne situacije kako bi imala izgovor za odlaganje ovog festivala. To je izjavio Boško Ničić, nekadašnji gradonačelnik Zaječara, za zagrebački „Jutarnji list”. U reportaži posvećenoj azilantima, ugledni novinar „Jutarnjeg” Drago Hedl uputio se kroz Srbiju, od mađarske do bugarske granice. Put ga je naneo u Zaječar, i to u jeku najava da bi zbog velikog broja azilanata koji čekaju da pređu bugarsku granicu i dođu do ovog grada mogla da bude uvedena vanredna situacija. Ničić je Hedlu ispričao kako je lokalna vlast već otkazala tradicionalnu manifestaciju „Sportske igre mladih” jer je „gradska blagajna potpuno prazna”. Otkazivanje je, prema njegovim rečima, pravdano „teškim sigurnosnim prilikama izazvanim poplavom izbeglica”, koju je Ničić okarakterisao kao „farsu i predstavu”.

– Uskoro, 29. jula, trebalo bi da počne tradicionalna, 49. zaječarska „Gitarijada”. Ta manifestacija traje četiri dana i košta oko sto hiljada evra. Ali tih para, naravno, nema. Ne verujem da bi brojni izvođači bili voljni da dođu o vlastitom trošku i nastupe bez honorara. Izlaz je u proglašenju vanrednog stanja kako bi se i ta manifestacija otkazala. Umesto da kažu da je gradska blagajna prazna, izmišljaju opasnost od najezde imigranata, koji samo što nisu pregazili Zaječar – rekao je Ničić za „Jutarnji”.

U međuvremenu, resorni ministar Aleksandar Vulin posetio je Zaječar 16. jula i saopštio da neće biti uvođenja vanredne situacije, a Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara i čelnik Organizacionog odbora „Gitarijade”, kaže za „Politiku” da će ovaj festival svakako biti održan.

– Svi najavljeni bendovi će učestvovati na „Gitarijadi”. Za razliku od vremena kad je Boško Ničić upravljao gradom a ova manifestacija okupljala do hiljadu i po gledalaca, prošle godine smo imali posetu od 300.000 ljudi, a ove očekujemo da se taj broj poveća možda i do pola miliona. Što se tiče azilanata, mi smo razmatrali mogućnost vanredne situacije. Ali, od nadležnih ministarstava dobili smo uveravanja da će oni maksimalno da pooštre kontrolu granice – objašnjava Mirković.

Da stvar bude još zanimljivija, Ničić je u izjavi za naš list osporio da su njegove reči dosledno prenete u „Jutarnjem”.

– Ja nisam rekao da će „Gitarijada” biti otkazana, već da vanredna situacija može da bude izgovor ako se ne nađu pare za nju. Takođe, rekao sam da ta manifestacija košta milion evra, a ne sto hiljada, kako je preneto – navodi Ničić.

Ovogodišnja „Gitarijada” treba da se održi od 29. jula do 1. avgusta. Na bilbordima koji se mogu videti svuda po Beogradu navedena su imena velikih zvezda koje će gostovati na ovogodišnjem festivalu„Gitarijade“ ili bosanskog benda „Dubioza kolektiv”, do svetski poznatih sastava kao što je nemački „Guano Ejps”.

Izvor: politika.rs

Dodaj komentar