fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Srbija

Podrška rektorke i novi zahtevi studenata: Ostanak u domovima tokom leta, dodatni ispitni rok…

ilustracija/pixabay.com

Studenti su danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu nastavili protest, iako je ministar prosvete Mladen Šarčević jutros rekao da će oni ostati u studentskim domovima, a ne kako je sinoć predsednik Aleksandar Vučić najavio – iz njih biti iseljeni zbog pogoršane epidemiološke situacije u Beogradu, navodi insajder.net.

Studenti traže preciziranje da li najava ministra znači da će u domu moći da ostanu samo za vreme julskog roka, pošto bi to za njih, kako kažu, bilo neprihvaljtivo. Inače, informacija o tome da će studenti moći da ostanu u domovima do 20. jula objavljena je sa sajtu Ministarstva prosvete.

Jedan od zahteva studenata je dodatni ispitni rok za one koji su se zarazili i nisu mogli da polažu ispite na vreme, ali i još jedan rok za sve studente zbog situacije koja je za sve bila otežavajuća.

Ministar prosvete izjavio je naknadno da će studenti u avgustu imati još jedan ispitni rok.

Među zahtevima je i smanjenje cena stanarine u domovima tokom letnjih meseci, koja, kako su naveli, nije smanjivana kako je to uobičajeno u vreme ispitnih rokova i da im se obezbedi besplatno testiranje na koronavirus. Zahtevaju i da predstavnici studenata u organizacijama, kao što je Studentski parlament, podnesu ostavku, jer ih ne zastupaju na pravi način.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu prihvaćeni u dogledno vreme, najavljeno je da će studenti biti prinuđeni da postave još jedan zahtev, a to je besplatna školarina za narednu godinu.

Najavljeno je i da će biti održan novi protest ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni u roku od tri dana.

Studentima se obratila rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

“Ja sam ovde da vas podržim” rekla je rektorka, što je propraćeno aplauzom.

Napomenula je da će učiniti sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se ova akademska godina normalno privede kraju.

Govoreći o konkretnim zahtevima studenata, navela je da će prema onome što se čulo iz Ministarstva prosvete studenti biti u domovima dok traju ispiti, na šta su studenti odgovorili skandiranjem “celo leto”.

Kada je reč o dodatnim ispitnim rokovima, ona je navela da je to u nadležnosti pojedinačnih fakulteta, ali da su u dosadašnjim razgovorima o tome svi dekani pokazali izuzetnu fleksibilnost.

Iako je prethodno bila najavljena šetnja do zgrade Vlade Srbije, studenti su je otkazali posle obraćanja rektorke, jer je, kako su naveli, pokazana spremnost da se ispune njihovi zahtevi, pa je nadležnima dat rok od tri dana da oni budu ispunjeni.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je jutros za Insajder da studentski domovi neće biti zatvoreni i dodao da se razgovara i o tome da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući još jedan rok za polaganje ispita u avgustu.

Svi studenti koji imaju ispitne rokove ostaju u studentskim domovima do 20. jula 2020. godine kao što je prvobitno planirano, objavljeno je naknadno na sajtu Ministarstva prosvete.

„Od 7.800 studenata koji se nalaze u domovima trenutno je pozitivno 49 i nalaze se u izolaciji. Svi ostali zaraženi studenti na osnovu izveštaja Studentske poliklinike ne žive u domovima. Stanje u domovina je pod kontrolom, a studenti će moći da završe ispitni rok“, navedeno je na sajtu ministarstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, najavljujući nove mere u borbi protiv koronavirusa u Beogradu, najavio i zatvaranje svi studentskih domova u Beogradu.

Ova vest je izazvala reakciju studenata koji su sinoć protestovali, tražeći da se ne iseljavaju iz domova, da se studentima koji imaju kovid da još jedan rok jer bez njega ne mogu da ostvare uslov za budžet i da se pojavi ministar prosvete Mladen Šarčević kako bi “sve utanačili”.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar