Hronika

POČELA HAPŠENJA! Uhapšeno nekoliko Zaječaraca!

foto: radiomagnum.rs

ČETIRI ZAJEČARACA UHAPŠENO U AKCIJI SKENER 2 -P.D.(55) ODGOVORNO LICE GITARIJADE, Z.S.(56) ODGOVORNO LICE CEKITA, S.S.(54) ODGOVORNO LICE AGENCIJA „SPASIMIL“, „KARADAJ“ I „DAJPARE“ I D.M.(52) ODGOVORNO LICE AGENCIJA „AURA“, „ZA ART SISTEM“ I „MS ART“

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u okviru akcije „Skener 2“, koja je sprovedena u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom, u više gradova u Srbiji uhapšeno 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela.

Stefanović je istakao da je počinjenim krivičnim delima, koja se pretežno odnose na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica oštećen za oko 7,6 miliona evra.
Akcija je, kako je naveo, sprovedena u više gradova u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

„Današnja akcija je još jedan pokazatelj da policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, neće stati u obavljanju svog posla. Reč je o delima iz oblasti korupcije, koja su veoma društveno opasna, zbog čega se ovakve akcije često sprovode i nadam se da će to biti opomena svima da se kriminal u Srbiji ne isplati“, zaključio je ministar policije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, uhapsili su i zadržali P.D. (55) iz okoline Zaječara, odgovorno lice “Gitarijade“, Z.S. (56) iz Zaječara, odgovorno lice “Centra za kulturu i turizam“ Zaječar (CEKIT), S.S.(54) iz Zaječara, odgovorno lice agencije “Spasimil“ i odgovorno lice agencija “Karadaj“ i “Dajpare“, sa sedištima u Zaječaru i D. M. (52) iz Zaječara, odgovorno lice agencija “Aura“ i faktički odgovorno lice agencija “ZA Art Sistem“ i “MS Art“, sa sedištima u Zaječaru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su u toku 2014. i 2015. godine, Z.S. i P.D. pribavili korist agencijama čija su odgovorna lica S. S. i D. M. u ukupnom novčanom iznosu od 10.063.842,00 dinara.

Oni se terete da su ugovarali i plaćali fiktivne usluge, sredstvima prethodno dobijenim iz budžeta grada Zaječara, kao i usluge tehničke podrške manifestacijama, koje je izvodio CEKIT bez naknade, pored čega su izvršili i plaćanje provizije u iznosu od 10 odsto po fakturama pomenutim agencijama. Na taj način, oštećeni su “Gitarijada“ i “Centar za kulturu i turizam“ Zaječar za navedeni iznos.

2 komentara

Dodaj komentar