Glas Paraćina Srbija

Paunović: Neprijatelj koji preti predstavlja se da je demokrata (VIDEO)

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je na sednici Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), koja je održana juče u Beogradu, da se “neprijatelj koji sada preti predstavlja da je demokrata” i da “simulira slobodne izbore”.

Paunović, koji je i prošle godine u Istanbulu uputio poziv za sastanak u Beogradu, kazao je da je na mnogo mesta u Evropi ugroženo sve ono za šta se zalaže Savet Evrope u svojim dokumentima, kao što su demokratija, ljudska prava, sloboda medija i vladavina prava.

On je dodao da taj neprijatelj na čelo nezavisnih regulatornih tela postavlja “poslušne” ljude.

Paunović je u svom uvodnom govoru spomenuo i “političko ubistvo” lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića i dodao da se politički protivnici eliminišu i na “suptilniji” način, putem medija i društvenih mreža koji se kontrolišu iz jednog centra.

On je naveo da sve “slobode koje se čine kao zagarantovane mogu nestati preko noći” ukoliko “niste stalno budni i na oprezu i posvećeni njihovoj odbrani”.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je nakon početka sednice Komiteta za monitoring u Beogradu rekao da je ova sednica gest solidarnosti prema svim ljudima kojima je stalo do demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je kazao da su se svi problemi o kojima je govorio u svom obraćanju u Strazburu prošle godine pokazali na narednim izborima koji su bili u opštini Lučani.

On je kazao da su dostavili dokaze o problemima sa kojima se susrela lokalna demokratija na izborima u Lučanima, kao i izveštaj Fridom hausa koji govori o dramatičnom padu Srbije po pitanju demokratije.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da su opozicione lokalne samouprave u veoma teškoj situaciji i dodao da se vrši diskriminacija malih lokalnih samouprava kao što je Čajetina, gde su, kako kaže, “izraženi veliki interesi republičke vlasti da ostvari neke svoje interese”. On je kazao da su pokušavali da kroz domaće institucije zaštite svoja demokratska prava i da nisu uspeli.

Članovi Komiteta za monitoring na sastanku u Beogradu ispituju izveštaje o situaciji lokalne i regionalne demokratije u Poljskoj i Moldaviji, kao i izveštaj o izborima za kantonalne skupštine Bosne i Hercegovine.

Domaćini događaja u Beogradu bili su Paunović i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, uz podršku predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da na sastanku Ružića i predsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE nije bilo reči o organizovanju postmonitoring misije u Srbiji, niti da će to biti urađeno u narednom periodu.

izvor: beta.rs

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar