Glas Paraćina Srbija

PARAĆIN: Odbornici Skupštine opštine usvojili budžet za 2019. godinu

Na 48. sednici SO Paraćin, pred odbornicima se našao i Predlog odluke o budžetu za 2019. godinu koji je usvojen sa 40 glasova „za“ uz tri glasa „protiv“ i jedan „uzdržan“ glas.

Kako je u svom obrazloženju pojasnio Slobodan Janković, načelnik odeljenja za budžet i finansije, budžet za 2019. godinu je projektovan na milijardu i 450 miliona dinara odnosno oko 70 miliona dinara više nego za 2018. godinu.

U strukturi prihodne strane, tekući prihodi su planirani sa 1,330,000,000.00 dinara dok su primanja od prodaje nefinansijske imovine planirana u iznosu od 120 miliona dinara.

Uz navedene prihode i primanja, budžetskim korisnicima biće stavljeno na raspolaganje i 55 miliona dinara prenetih sredstava iz prethodne budžetske godine.

Kako bi smo nastavili sa započetim projektima i otpočeli nove, planiramo i zaduživanje kod domaćih kreditora u iznosu od 320 miliona dinara. To znači da će budžetski korisnici imati na raspolaganju u 2019. godini ukupno milijardu i osamsto osamdeset dva miliona dinara – naglašava Janković.

Kako je naveo, potreba za zaduživanjem u iznosu od 320 miliona je u skladu sa već završenim pregovorima sa švedskim investitorom i dogovorom da se za te potrebe izgradi proizvodna hala koja će tom investitoru nakon izgradnje biti data u zakup.

Procena je da su za izgradnju navedenog objekta potrebna sredstva u iznosu od izmedju 215 i 240 miliona dinara, što znači da bi se objekat gradio u potpunosti iz kreditnih sredstava, dok će preostala sredstva kredita bti namenjena realizaciji redovnih infrastrukturnih projekata.

Ovaj budžet je razvojni a u prilog tome govori i podatak da će Upravi za investicije i održivi razvoj biti opredeljeno oko 734 miliona dinara ili skoro 39 procenata ukupnog budžeta.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Samostalni naprednjaci“ Jovica Rajić, izjavio je da je budžet ustvari novac građana Paraćina i da je odgovornost na svima koji donose i sprovode tu odluku.

Niko nema prava da u ovom slučaju bude neozbiljan kada se sprovodi budžet, ma ko da je na vlasti, jer imamo po prvi put da je budžet razvojni, jer će se pojaviti investitori i nova radna mesta i mi ćemo podržati uzimanje takvog kredita – naglasio je Rajić.

On je dodao da pod tim uslovima ima smisla zadužiti opštinu i sve građane jer će sutradan tu raditi naša deca.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar