Planom uređenja poljskih puteva i ove godine bila su obuhvaćena sva sela osim Donjeg Vidova, zbog komasacije, ali i Sikirice, koja nije podnela zahtev.

Prema rečima Slavke Jovanović, načelnice Uprave za poljoprivredu i LER u opštini Paraćin predsednici svih Saveta mesnih zajednica i seoskih i gradskih imaju priliku da do 31. decembra dostave svoje predloge puteva za nasipanje u sledećoj godini .

“ Budžet za poljoprivredu za 2019. godinu u ovoj opštini ostaje na nivou iz 2018. godine što se poljskih puteva tiče, a krajnji rok za podnošenje zahteva predsednika Saveta mesnih zajednica za koje će se poljske puteve opredeliti za nasipanje u narednoj godini biće završen u ponedeljak, 31. decembra.

Javna nabavka će biti raspisana čim Uprava za poljoprivredu prikupi svu dokumentaciju, a posao nasipanja poljskih puteva počeće nakon što se steknu svi uslovi, odnosno nakon sto nastupi suvo i toplije vreme“, najavila je Jovanović.

Prema njenim rečima komasacija u Donjem Vidovu ove godine nije izvršena zbog izvođača radova, dok ni raspisivanja konkursa za podsticaj poljoprivrednika nije realizovan zbog kasnog odgovora od strane Ministarsva na njihov zahtev.

“ Saradnja sa Ministarstvom ove godine nije bila na nekom zavidnom nivou, jer uvek kasne u svemu, naročito kod raspisivanja konkursa na kojima mi kao lokalna samouprava učestvujemo.

Zbog sporosti administracije, nismo bili u mogućnosti da raspišemo konkurse za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivrednike, a zbog izvođača radova javna nabavka je propala.

On je za krčenje tražio površinu od 55 hektara, to je jedna velika površina.

U dogovoru sa Ministarstvom opština Paraćin trebalo je da učestvuje u poslovima sa 30 % sredstava, ali mi nismo bili u mogućnosti da izdvojimo više od toga i javna nabavka u Donjem Vidovu je propala.

Tako da u 2018. ništa nije rađeno po pitanju komasacije, osim pravljenja 3. karteraspodele parcela“, istakla je Jovanović.

Ona je dodala da je Uprava za poljoprivredu ove godine učestvovala na Novosaddskom sajmu, dok učešće na inostranim sajmovima nisu imali, zbog kašnjenja Ministarstva sa izdavanjem obrazaca i programa za poljoprivredu.

U 2019. godini opština Paraćin opredelila je 19 miliona dinara za poljoprivredu.

Pogledajte izjavu Slavke Jovanović, načelnice Uprave za poljoprivredu i LER Opštine Paraćin:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here