fbpx
Kultura

Otvorena izložba “Srbija u isečcima”

foto: tvbest.rs

“Srbija u isečcima” je zbirka ilustracija koji prikazuju putovanje Eme Fik kroz Srbiju. Posle Beograda, Knjaževca и Vranja, Zaječar je četvrti grad u kome se organizuje ova interesantna izložba.

Uz pomoć papira, pera, olovke и vodenih boja, ova mlada Amerikanka prikazala je Zaječarcima kako vidi Srbiju, njenu kulturu i tradiciju.

Od 140 crteža, koliko je donela bilo je teško izabrati koji će se naći ovde. Uz podršku i projekat Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, protekla 4 meseca, autorka izložbe je provela obilazeći Srbiju, a posetila je 8 gradova: Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Beograd, Novi Pazar, Vranje, Niš i Bujanovac.

“Jedna od stvari koje su mi omiljene u Srbiji je to što je svaki region, svaki kraj, svaki grad priča za sebe, vrlo je poseban i uvek se osećam kao da putujem u neku drugu zemlju. Kada pogledate izložbu primeteićete da ovde još uvek nema Zaječara, a to je zato što nisam imala priliku da provedem ovde dovoljno vremena. Međutim sada je i to dogovoreno, biću ovde nekoliko dana i počeću sa inspiracijom koju sam dobila na Romulijani, tako da se nadam, da će na nekoj narednoj izložbi biti prikazan i Zaječar, a onda će moj prikaz Srbije biti kompletan”, istakla je Ema Fik, autorka izložbe.

Ema Fik je rođena 1991. godine u Luizijani. Diplomirala je na Univerzitetu u Alabami, na odseku za Englesku književnost i Istoriju umetnosti. Počela je da se bavi ilustracijama, nakon što se preselila u Srbiju 2013. godine.

Trenutno živi u Begoradu i radi na ilustrovanju knjiga o srpskoj kulturi. Ovo je njena druga samostalna izložba. Izložba “Srbija u isečcima” otvorena je u galeriji Radul begovog konaka do 15 maja.

Izvor: tvbest.rs

Dodaj komentar