fbpx
Kultura

Otvorena izložba “Mogući logos” u muzeju

Foto:Narodni muzej Zaječar

U galeriji Narodnog muzeja “Zaječar” otvorena je izložba “Mogući logos”, autorke Ljiljane Bursać.

Foto:Narodni muzej Zaječar

Ova umetnic koja je na srpskoj i inostranoj sceni prisutna skoro pet decenija, zaječarskoj publici predstavila se izložbom „Mogući logos“. Postavku čine dela, inspirisana pojmom logosa, koja su izlagana na samostalnim izložbama u periodu od 1999. do 2019. godine.

“Sve što je bilo, sve što jeste i sve što će biti ima svoj tajanstveni logos”, kaže autorka izložbe.

Za ovu umetnicu je tema Logosa izvor neiscrpne inspiracije, jer sam pojam dopušta veliku slobodu i može da označava um, reč, govor, smisao, nauku. Tako je Logos ne samo reč, već i slovo, koje je po opštoj definiciji, najmanja jedinica zapisa jezika.

“U nekim kulturama slovo predstavlja i celu reč, broj, znak ili simbol. Simbolička vrednost slova varira u zavisnosti od kultura u kojima su nastajala. U hrišćanskoj kulturi, u Jevanđelju po Jovanu, Isus Hrist kao telesno biće identifikuje se sa logosom: „I Logos postade telo”.

Foto:Narodnu muzej Zaječar

Dr Irina Tomić istoričarka umetnosti je sa autorkom organizovala stručno vođenje za publiku, a kako kaže, ova dela umetnica interpretira na sebi svojstven način.

“Od asemik pisma, preko iluminacija iz Beogradskog četvorojevanđelja i iz štamparije manastira Mileševe, inicijala iz Miroslavljevog jevanđelja, Jevanđelja na 215 jezika do Aramejskog jezika Hristovog”, rekla je dr Tomić.

Foto:Narodni muzej Zaječar

Delo „Dušanov zakonik“, deo izložbene postavke, Ljiljana Bursać je poklonila zaječarskom muzeju.

Foto:Narodni muzej Zaječar

Ljiljana Bursać je završila Likovnu akademiju u Beču. Usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj i Francuskoj. Član je ULUS-a. Priredila je preko četrdesetpet samostalnih izložbi i učestvovala je na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Premio Nazionale R. Giorgi`-Medalia d`Argento i Placeta San Benedeto Po (Mantova, Italija, 1976), Ex Tempore (Piran, Slovenija, 1990), Povelja Udruženja Književnika za projekat-performans Most Svetlosti (2002) i Priznanje UNESKO Pokroviteljstvo za autorske projekte, koncepciju i realizaciju programa Art Forum-a (2004). Njena dela se nalaze u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu. Osnivač je i predsednik Art Forum-a.

Dodaj komentar