Kultura

Otvorena izložba „Kriv sam“ autora Ninoslava Jovanovića u Zaječaru (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Radul begovom konaku u Zaječaru otvorena je prva samostalna izložba Ninoslava Jovanovića pod nazivom „Kriv sam“. Na izložbi će zaječarska publika moći da pogleda tridesetak slika, koje su rađene tehnikom suvog pastela.

Dela samoukog slikara Ninoslava Jovanovića protkana su motivima ruža, ptica i drveća, posmatranih kroz umetničko stradanje, na svom putu razvitka. Izražena simbolika naglašena je snažnim bojama. Ovim slikama, umetnik pronalazi novi izlaz i novo poglavlje svog bića.

FOTO: zajecaronline.com

Slike rađene suvim pastelom, na podlozi stvaraju poseban efekat, a autor gradiranjem boja dočarava bogatstvo različitih tonova, navodi se u recenziji ove izložbe.
Na otvaranju izložbe govorile su Nina Pogarčić, viši kustos Narodnog muzeja u Zaječaru i dr Sanela Radisavljević, moderator.

„Kada je izlagačka delatnost u pitanju, Narodni muzej u Zaječaru želi da podrži i stvaralaštvo savremenih umetnika iz oblasti vizuelnih umetnosti, stvaralaštvo mladih talentovanih umetnika koji su na početku svoje karijere, kao i dečije stvaralaštvo. Takođe, Narodni muzej želi da podrži i stvaralaštvo odraslih kojima slikarstvo predstavlja jedan važan segment u životu, iako nisu prošli taj put jednog stručnog usavršavanja. Upravo ovom krugu umetnika pripada Ninoslav Jovanović, koji se ne izražava samo bojom i linijom, već i rečima“, istakla je Nina Pogarčić, viši kustos Narodnog muzeja u Zaječaru.

„Reč koja ima smisao budi emociju, emocija stvara sliku, a bez slike postoji samo praznina. Sve je to ciklus… U traganjima tajni postojanja i pitanjima krivice nosi nas slika, reč,emocija… to su nasa svakodnevna buđenja“, poručila je dr Sanela Radisavljević, moderator.

FOTO: zajecaronline.com

„Neka moja dela, inspirisana emocijama i svakodnevnicom, moja krivica za dobrotom, bude slika koja će buditi nove hrabrosti kod svih vas za nalažnje ličnog dara, za kreiranje lepšeg sveta. Posebnu zahvalnost dugujem Nini Pogarčić – višem kustosu Narodnog muzeja u Zaječaru; recezentima Milici Mihajlović – kustosu istoričaru umetnosti i Zorici Cvetković – slikarki i ikonopiscu“, rekao je Ninoslav Jovanović, autor izložbe.

Ninoslav Jovanović, slikar; FOTO: zajecaronline.com

Publika će moći da pogleda izložbu „Kriv sam“ u narednih deset dana, u Radul begovom konaku u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

1 komentar

Dodaj komentar