fbpx
Društvo

Otvoren Montesori kabinet u ŠOSO “Jelena Majstorović”

Otvaranjem novog  kabineta u ŠOSO “Jelena Majstorović” u Zaječaru u čijem opremanju je učestvovala Fondacija Iskorak, škola je dobila učionicu u kojoj će se nastava obavljati po Montesori programu, koji deci omogućava  opušteniji pristup u nastavi i podstiče njihovu samostalnost u radu.

Ućenik petog razreda Lazar Gašić svečano je presekao  vrpcu, što je i formalno označilo početak rada novog kabinata, koji će poboljšati učenje i rad dece sa smetnjom u razvoju.

” Danas otvaramo  dugo očekivani Montesori kabinet zahvaljujući fondaciji Iskorak.

Ovakav kabinet  je nedostajao školi i sada možemo ponuditi nove metode kojima će poboljšati  učenje i rad, i to ne samo učenicima naše škole već svim zainteresovanim licima”, izjavila je na otvranju kabineta v.d. direktora škole “Jelena Majstorović”  Emilia Badivuk.

Fondacija za razvoj zajednice Iskorak iz Zaječara pomogla je opremanje kabineta materjalom za nastavu.

Prema rečima dejana Perića, direktora fondacije “Iskorak” sredstva za ovu akciju u iznosu od 310.000 dinara prikupljena su u okviru akcije “Odeća za sve’” koju sprovodi fondacija  uz podršku kompanije Inditex, čiji je cilj pomoć socijalno ugroženom stanovništvu.

” Humanitarni bazari sprovođeni su u saradnji sa fondacijom Ana i Vlade Divac u sklopu akcije “Odeća za sve”, koji su donirali garderobu koju su učenici škole “Jelene Majstorović”  popravljali.

Odeća je prodavana putem humanitarnih događaja u Zaječaru”,  izjavio je direktor fondacije Iskorak Dejan Perić.

Rad po Montesori metodama znači pojačan individualni rad nastavnika sa decom, u kome nastavnik prvo predstavi neku aktivnost, zašto se i kako radi, a zatim se objašnjavaju karakteristike materijala, odnosno predmeta.

Prema rečima defektologa Valentine Rakić nakon toga deci se prepušta da sama uvežbaju  aktivnost, prateći svoj tempo rada, bez žurbe.

Montesori metode mogu se objasniti kao učenje kroz igru.

U radu na ovaj način deca mogu da uključe sva čula, da vide, dodirnu, pomirišu materjala sa kojima rade, što je bitno kod dece sa smetnjama u razvoju, jer ona imaju najvećih problema sa pažnjom”,  izjavila je  defektolog Valentina Rakić .

Podsećamo, podela Montesori materijala i drugih didaktičkih pomagala učenicima škole ‘’Jelena Majstorović’’ u Zaječaru održana je 26. decembra prošle godine, kada je i najavljeno otvaranje ovog kabineta.

Montesori Metodu utemeljila je Marija Montesoti, italijanska doktorka, koja se takođe osvarila na poljima antropooligije, filozofije i psihologije, čiji rad se može opisati krilaticom “Pomozi mi da ovo uradim sam”. 

Dodaj komentar