fbpx
Kultura

Otvoren 10. Međunarodni festival za decu „ZajeČAR“

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U zaječarskom teatru svečano je otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“. Festival je otvoren premijerom predstave Mačak u čizmama“, rađene po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, koju je publika oduševljeno pozdravila gromoglasnim aplauzom.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Mališane je ispred zgrade zaječarskog teatra dočekala posebna atrakcija: Žena-skulptura, a zabavljali su ih žongleri „Barbaronite duo“ iz Bugarske. U foajeu Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ otvoren je štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, čiji je urednik bio Dobrica Erić.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Festival je svečano je otvorio dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine. On je istakao da je velika čast otvaranje 10. jubilarnih pozorišnih igare za mlade i javno čestitao uspešan rad Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Maticki je istakao da je već bio na ovoj sceni i sa direktorom pozorišta Vladimirom Đuričićem uspešno sarađivao i kao predsednik Vukove zadužbine i kao dugogodišnji urednik almanaha „Danica“. Pomenuo je projekat u nastajanju koji se tiče čitanja i približavanja knjige mladima.

„Pozorište „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu, Vukov sabor i Vukova zadužbina razmatraju pokretanje širokog takmičenja škola i mladih u igrokazima literarnih dela. Sa svojim nastavnicima mladi bi ulazili u tajne dramatizacije lektire, glumom bi oživljavali literaturu, a pritom i muzički nadograđivale ono što traje samo u slovima. Najuspešniji igrokazi učestvovali bi na Vukovom saboru“ naglasio je Maticki.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Maticki je dodao da je u Zaječar doneo „Azbuku radosti“, koju će predstaviti u ŠOSO „Jelena Majstorović“ đacima ove škole i deci iz „Oblutka“. Kako je istakao najvažnija deviza 21. veka mora biti saglasje razlika.

Otvaranje pozorišnog festivala za decu bila je i prilika da se podsetimo nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, koji ne samo što je jedan od najvećih srpskih pesnika za decu, već je utkao sebe u istoriju ove smotre. Erić je napisao himnu festivala pod nazivom „Dobrodošlica“ koju je govorila glumica zaječarskog teatra Jelena Rajić.

Onda je usledila premijera predstave zaječarskog teatra „Mačak u čizmama“. Prema rečima reditelja Spasoja Ž. Milovanovića, ova predstava nastala po motivima bajke Šarla Peroa, razlikuje se od ostalih utoliko što korespondira sa ovim vremenom i pokušava da deci ispriča priču o dobru i zlu: „Kao i svaka bajka i ova bajka je priprema dece za ulazak u svet onakav kakav jeste, koji se sastoji od dobrog i od zlog i od mogućnosti da svako od nas izabere pravi put. Duboko smo uvereni da je u tom izboru najveći kvalitet života mogućnost da svako od nas izabere dobro i često nam je potrebna dodatna sila koja će da nas pogura ka dobroj stvari.“

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Uloge su poverene: Predragu Grbiću, Vujadinu Miloševiću, Sanji Nedeljković, Ireni Stanković, Branislavu Mijatoviću, Gabrijelu Bećareviću, Milošu Tanaskoviću i Viktoriji Arsić. Kostim: Snežana Kovačević. Scenografija: Mirko Stokić i Spasoje Ž. Milovanović. Muzika: Bata Zdravković. Video radovi: Slobodan Ilić. Scenski pokret i koreografija: Danica Ničić.

Predstava obiluje scenskim efektima kakvi do sada u zaječarskom pozorištu niste viđeni. Kombinacijom već dobro oprobanih scenografskih, svetlosnih i audio efekata i inovativnih video rešenja nastala je istinska pozorišna magija.

Ove godine na programu je 8 predstava iz 5 zemalja

Direktor festivala Miloš Đuričić je naglasio da se u pozorištu trude da svake godine ponude što raznovrsniji sadržaj festivala, drugačije predstave iz drugih zemalja, sa drugih kontinenata.

Ove godine na programu je 8 predstava iz 5 zemalja.

„Veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz Bugarske, Kine, Francuske i Hrvatske koji su doprineli izrazitom međunarodnom karakteru festivala“ istakao je Đuričić i posebno pozdravio reditelja Nebojšu Bradića, glumca Desimira Stanojevića, Pavlinku Trifonovu direktorku pozorišta iz Vidina, Zdenka Rečića, ravnatelja kazališta u Vinkovcima i sve ostale goste iz Srbije i inostranstva.

10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ nastavlja se u petak 19. aprila u 12 sati je izvedena predstava „Crvenkapica“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca. U 19 sati na programu je predstava „Legendu o mesečevoj princezi“ Pozorišta lutaka Niš. Mališane će u petak zabavljati bacači vatre „Barbaronite duo“ i ponovo će videti Ženu skulpturu. Tokom prepodneva u OŠ „Desanka Maksimović“ biće predstavljen Književni portret dr Miodraga Matickog.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Dodaj komentar