fbpx

Otvaranje izložbe “Privreda Paraćina – Od mlina do savremene industrije” u Zavičajnom muzeju Knjaževac

Preporuka:

Zaječarsko pivo proglašeno za najbolje u Srbiji

Nagradom "Najbolje iz Srbije", Zaječarsko pivo je potvrđeno kao najbolji domaći brend u kategoriji pića. U okviru akcije "Najbolje iz...

Koncert Radeta Šerbedžije „Ti bi htela pesmom da ti kažem“ u zaječarskom pozorištu

Poznati umetnik Rade Šerbedžija sa svojim orkestrom "Zapadni Kolodvor" nastupiće u zaječarskom pozorištu 27. decembra. Zaječarska publika će uživati...

Pogoršanje vremena

U celoj zemlji danas je oblačno vreme mestimično sa kišom i hladnije. U planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne...
- Reklama -

U organizaciji Zavičajnog muzeja Knjaževac u utorak, 3. septembra biće otvorena multimedijalna izložba pod nazivom „Privreda Paraćina od mlina do savremene industrije, sećanja za optimističku budućnost“. Autori izložbe su Estela Radonjić – Živkov i Hristina Mikić, a početak je zakazan za 19 sati.

Izložba “Privreda Paraćina – Od mlina do savremene industrije: sećanje za optimističnu budućnost” prikazuje privredni razvoj Paraćina, od predratnog perioda do današnjih dana kroz priču o najznačajnijim fabrikama Paraćina i bankama osnovanim u predratnom periodu.

“ Privredna istorija je jedan od najznačajnijih aspekata identiteta Paraćina, ali ona nije u dovoljnoj meri do sada bila dokumentovana, valorizovana i prezentovana široj javnosti“, navode autori.

Izložbu će pratiti interaktivna publikacija i besplatna android aplikacija koje doprinose rekonstruisanju kulturnog nasleđa gradske arhitekture in situ (na licu mesta gde su ti objekti nekada bili i kako su izgledali).

Na 25 panoa biće prestavljeni počeci i razvoj Srpske fabrike stakla, Industrije tekstila (Štofara), Fabrikle ratluka i bombona, današnje Konditorske industrije „Paraćinka“ i drugih, značajnih za razvoj privrede Paraćina.

Izložbu je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, CRH Cementara Popovac u okviru programa „Partnerstvo za budućnost“ i Opština Paraćin.


O istoriji Paraćina…

Nalazeći se u blizini carskog puta, Paraćin je bio pogodan za razvoj trgovine, zanata, a kasnije i industrije. Put je osim opasnosti, donosio i nova otkrića i inovacije. Ulaskom u prostor novooslobođene srpske  države, ovo mesto postaje najpoznatije po trgovini vunom i svinjama, koje su se izvozile u Austriju. Prvi koraci ka industrijalizaciji privrede u Paraćinu bili su mlinovi. Do sticanja nezavisnosti, njih su uglavnom osnivali Turci, a nakon toga knez Miloš. U težnji da stvori nezavisnu državu, knez Miloš je radio na tome da se Srbija oslobodi zavisnosti od uvoza hrane iz drugih zemalja. Stoga je povremeno davao odobrenja i svojim bliskim saradnicima da se bave određenim ekonomskim aktivnostima, pa i mlinarstvom. Takav je bio i Bogdan Đorđević iz Paraćina, poznat kao Tatar Bogdan – tatarin koji je 1830. doneo Hatišerife kojim je Srbija sticala nezavisnost. Zahvaljujući bliskosti sa knezom postaje vlasnik prve vodenice u Paraćinu. Krajem 1837. i sam knez Miloš ima plan da podigne tri moderna mlina, jedan od njih i na Crnici. Njegova “Praviteljstvena vodenica”, koju je izgradio Jovan Vajnhapel, sa tri dvostruka pogonska točka, koja je mlela brašno i griz, počela je sa radom 1838. godine.

Mlinarstvo, trgovina, poljoprivreda i stočarstvo biće okosnice privrednog razvoja Paraćina sve do kraja 19. veka. Kako Feliks Kanc beleži u svojim putopisima, zlatno doba privrede Paraćina nastupa kada ovo mesto, po odluci kralja Milana postaje centar za snabdevanje vojske, tokom 1876. i taj period trajaće do 1888. godine.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarac uhapšen zbog krađe „Pežoa“

Policija u Zaječaru, uhapsila je M.G.(1985) iz Zaječara zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, izazivanje opšte opasnosti i...

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar grada. Od radnika na terenu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: