Društvo Izdvajamo

Otkriveni propusti prilikom izgradnje O.Š. “Hajduk Veljko” u Zaječaru (VIDEO)

FOTO: zajecaronline.com

Tokom izvođenja radova na rekonstrukciji Osnovne škole “Hajduk Veljko” u Zaječaru ustanovljeno je da je podna konstrukcija na prvom spratu škole (još prilikom izgradnje 1984. godine) urađena loše, i da je, pukom srećom, svih ovih godina izbegnuta veća tragedija. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima i predstavnicima kompanije “Kappa projekt” obišao je radove i građanima predočio probleme na koje su radnici naišli. Ali i posledice koje će, njihovo saniranje, sada proizvesti.

Propusti koji su urađeni pre 35 godina kada je škola građena su neviđeni. Bogu hvala pa grad nije zadesio jači zemljotres, inače su posledice po decu mogle da budu katastrofalne”, poručio je gradonačelnik Ničić prilikom današnjeg obilaska škole.

FOTO: zajecaronline.com

On je istakao da je nekadašnja zaječarska firma “Timogradnja” kao neko ko je gradio školu još 1984. godine učinio niz nepravilnosti prilikom statičkog proračuna i time ugrozi bezbednost svih koji su boravili u školi do sada.

” Oni su greške napravili još prilikom gradnje škole i pravljenja statičnog proračuna! Statički projekat je sada nestao iz arhive i to nije slučajno. Prilikom izgradnje škole sve to se je vešto pokrilo, pa se nisu videla ni ulegnuća, ni pukotine. Da se je kojim slučajem desio u gradu neki ozbiljniji potres, mogao je ovde da izazove katastrofu!”, kazao je Ničić.

Pogledajte izjavu gradonačelnika Boška Ničića:

Dragoljub Stojanović, predstavnik firme “Kappa projekt” kaže da ih je šef gradilišta obavestio da je prilikom rekonstrukcije uočeno da je ploča ulegla od 6 do 12 centimetara i da je sklona padu.

” Minimalna debljina ploče prilikom izgradnje škole morala je, po projektu, da bude minimum 20 do 22 centimetra, a ona je samo 15 cm. Prilikom izgradnje nisu bili pokriveni ni takozvani negativni momenti, pa su se pojavile pukotin.

Zahvaljujući šefu gradilišta mi smo uradili projekat sanacije,odnosno predlog, tako da ćemo objekat da dovedemo u bezbedno stanje i garantovaćemo da će biti stabilan”, rekao je Stojanović.

Pogledajte izjavu Dragoljuba Stojanovića:

Gradonačelnik Ničić je prilikom obilaska škole istakao da je dobro što rukovodstvo grada nije podleglo pritiscima roditelja i što su deca ipak, prilikom početka rekonstrukcije, iseljena iz objekta.

” U svakom trenutuku postoji opasnost i za same radnike, međutim oni su obučeni i znaju kako rade. O ovom problemu smo obavestili i Kancelariju za javna ulaganja  i imamo njihovo odobrenje da problem saniramo, a Republika će naknadno da obezbedi novac”, kaže Ničić.

Zbog novonastale situacije i nepredviđenih radova radovi na sanaciji škole biće produženi za najmanje dva meseca. Međutim, gradonačelnik Ničić tvrdi da će novu školsku godinu septembra 2020. učenici pohađati u kompletno renoviranoj školi.

Grad će, kako je istakao, obezbediti sredstva i učionice kompletno opremiti novim nameštajem.

Ničić najavio i rekonstrukciju seoskih škola

Prilikom obilaska radova u Osnovnoj školi “Hajduk Veljko” u Zaječaru gradonačelnik Boško Ničić je napomenuo da Grad uveliko radi na izradi projekata za rekonstrukciju nekoliko seoskih škola u okolini Zaječara.

” Trenutno uveliko radimo na projektima rekonstrukcije drugih škola, gde postoji mogućnost da imaju slične ili gore probleme. Govorim o školi u Rgotini, školi u Velikom Izvoru i još par seoskih škola, ali ćemo prekontrolisati i sve ostale starije škole. nećemo kontrolisati samo one škole koje su skoro rekonstruisane, poput škole “Đura Jakšić” i “Ljuba Nešić””, rekao je Ničić.

On je najavio i izradu projekta za izgradnju zajedničke sportske hale za dve osnovne škole “Desanku Maksimović” i “Ljuba Nešić”. Tada će, kako je naglasio, biti prekontrolisana i bezbednost “Desanke”.

8 komentara

    • Немој тако,па знамо ми Зајечарци какав је то стручњак Бошко Ничић, па погледај само како је средио паркинг(бетонски бункер) на зеленој пијаци или како је пробио Моравску улицу (бул.Зорана Ђ.) и средио Чупићеву улицу.

      • A bre ovi iz Kappa projekta su radili i trenerke i patike . Kad bi još porušili nešto još bi pronašli rupa da se ukradu pare za dodatne radove.

  • Boško , pa ti si najveći zemljotres koji je zajedno sa tvojim blizancem Mirkovićem pogodio naš grad . Ništarijo jedna !!!

    • Nisu blizanci,jedan je iz Braćevac a drugi iz Donju belu reku ali zajedno kradu u Zaječaru.

  • Pa ta TIMOGRADNJA koja je pravila tu školu pre 35 godina još postoji , a kad si se ti štetočino Boško prihvatio da tu nešto malo raduckaš , a više kraduckaš , ona odmah počela da se urušava . Sve što si ti štetniče pravio u našem gradu ili nije završeno ili nema upotrebnu dozvolu , bedniče jadni !

Dodaj komentar